Visszaszorult a külföldi érdekeltség a francia borvidékeken
A francia borvidékek külföldi felvásárlása 2011 és 2015 között csökkent, kivéve Bordeaux környékét, ahol 2014-ig jelentős kínai befektetések történtek – közölte szerdán a Vinea, a francia borászati tulajdonosi tranzakciók szakértője.
A francia borvidékek két százaléka van jelenleg külföldi tulajdonban. A befektetések a Vinea szerint a gazdasági válság, az euró árfolyama és Franciaország imázsromlása miatt estek vissza.
A külföldi tulajdonú szőlészetek 90 százaléka Bordeaux környékén és a mediterrán partvidéken található: 41 százalékuk (193 birtok) Bordeaux-ban és környékén, 18 százalék (84 szőlészet) Languedoc-Roussillon vidékén, 13 százalék (62 birtok) Provence-ban, 11 százalék a Rhone völgyében és 7 százalék a dél-nyugati országrészben.
Míg 2006 és 2010 között nyolcvan birtokot vásároltak meg külföldiek, 2011 és 2015 között 120 szőlészet került külföldi tulajdonba, de a növekedés kizárólag a kínaiaknak volt köszönhető – hangsúlyozta a Vinea.
A francia borvidékek külföldi érdekeltsége hét országhoz köthető. Közülük a britek állnak az első helyen: a külföldi tulajdonban lévő szőlészetek 22 százaléka britekhez tartozik, őket követik a kínaiak (21 százalék), a belgák (17 százalék), a svájciak (9 százalék), az amerikaiak, a németek és a hollandok (6 százalék).
A befektetők egyébként a borok elnevezésében és arculatában is a hazájukba irányuló exportnak megfelelő változtatásokat tesznek a Vinea szerint.
A kínaiak a hirtelen és eufórikus felvásárlások után „kezdenek megfontoltabbak lenni és eladni. Rádöbbentek arra, hogy milyen nehéz távolról igazgatni (a birtokaikat)” – véli Geoffroy Braichotte, a Vinea Bordeaux-i konzultánsa.
Jóllehet a külföldi felvásárlások jelentősen lassultak az elmúlt években, a szőlészetek adásvétele és az össztermelés nem csökken, miután a francia befektetők visszatértek, s a termelők és a nagykereskedések is egyre gyakrabban fordítanak arra gondot, hogy biztosítva legyen az utánpótlás. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >Bécsben is elindult az ingyenes „társkereső” méheknek és virágoknak
Alsó- és Felső-Ausztria után Bécsben is elindult az ingyenes „társkereső”…
Tovább olvasom >A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyarországon évente mintegy kétmillió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik
Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára…
Tovább olvasom >„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >