Visszaszorult a külföldi érdekeltség a francia borvidékeken
A francia borvidékek külföldi felvásárlása 2011 és 2015 között csökkent, kivéve Bordeaux környékét, ahol 2014-ig jelentős kínai befektetések történtek – közölte szerdán a Vinea, a francia borászati tulajdonosi tranzakciók szakértője.
A francia borvidékek két százaléka van jelenleg külföldi tulajdonban. A befektetések a Vinea szerint a gazdasági válság, az euró árfolyama és Franciaország imázsromlása miatt estek vissza.
A külföldi tulajdonú szőlészetek 90 százaléka Bordeaux környékén és a mediterrán partvidéken található: 41 százalékuk (193 birtok) Bordeaux-ban és környékén, 18 százalék (84 szőlészet) Languedoc-Roussillon vidékén, 13 százalék (62 birtok) Provence-ban, 11 százalék a Rhone völgyében és 7 százalék a dél-nyugati országrészben.
Míg 2006 és 2010 között nyolcvan birtokot vásároltak meg külföldiek, 2011 és 2015 között 120 szőlészet került külföldi tulajdonba, de a növekedés kizárólag a kínaiaknak volt köszönhető – hangsúlyozta a Vinea.
A francia borvidékek külföldi érdekeltsége hét országhoz köthető. Közülük a britek állnak az első helyen: a külföldi tulajdonban lévő szőlészetek 22 százaléka britekhez tartozik, őket követik a kínaiak (21 százalék), a belgák (17 százalék), a svájciak (9 százalék), az amerikaiak, a németek és a hollandok (6 százalék).
A befektetők egyébként a borok elnevezésében és arculatában is a hazájukba irányuló exportnak megfelelő változtatásokat tesznek a Vinea szerint.
A kínaiak a hirtelen és eufórikus felvásárlások után „kezdenek megfontoltabbak lenni és eladni. Rádöbbentek arra, hogy milyen nehéz távolról igazgatni (a birtokaikat)” – véli Geoffroy Braichotte, a Vinea Bordeaux-i konzultánsa.
Jóllehet a külföldi felvásárlások jelentősen lassultak az elmúlt években, a szőlészetek adásvétele és az össztermelés nem csökken, miután a francia befektetők visszatértek, s a termelők és a nagykereskedések is egyre gyakrabban fordítanak arra gondot, hogy biztosítva legyen az utánpótlás. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Babits Borászat aszúja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
A Babits Borászat 2019-es 6 puttonyos aszúja nyerte a Szegedi…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát – ismertette az Agárminisztérium…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >