Virovácz Péter: Korai még kilábalásról beszélni

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 01. 08. 12:46

A nemzetgazdasági tárca örömmel fogadta a friss kiskereskedelmi adatokat, de a szakértők óvatosságra intenek. Bár a havi szintű emelkedés pozitív jelnek tűnik, az éves visszaesés mértéke továbbra is aggodalomra ad okot.

Még nincs minden rendben

A Központi Statisztikai Hivatal által hétfőn közzétett adatok szerint 2023 novemberében a kiskereskedelem havi szinten 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor az éves szintű visszaesés továbbra is 5,4 százalék, ami komoly kihívás elé állítja a szektort.

Az ING Bank vezető elemzője, Virovácz Péter a mfor.hu-nak elmondta, hogy bár a kiskereskedelmi forgalom volumene hosszú idő után először emelkedett havi szinten, az éves összehasonlítás még mindig negatív eredményt mutat, a szektor teljesítményének 5,4 százalékos visszaesésével.

A részletes adatok elemzése során kiderül, hogy az élelmiszerüzletek forgalma stagnált novemberben, éves szinten azonban enyhe javulás tapasztalható az alacsony 2022-es bázis miatt. Virovácz szerint bár bíztató jelek vannak az élelmiszerárak csökkenése miatt, az élelmiszer-fogyasztás drasztikus növekedéséről még korai lenne beszélni.

Az érdemi fellendülést mutató nem élelmiszertermék jellegű üzletek forgalma némi meglepetésre havi szinten 0,6 százalékkal növekedett, az éves bázisú index javulása ellenére még mindig 4 százalékos visszaesésről tanúskodik. A szakértő arra figyelmeztet, hogy ez a fellendülés átmeneti lehet, különféle karácsonyi akciók okozhatják a forgalom növekedését.

Virovácz kiemeli az üzemanyagkutak forgalmának pozitív változását is, de hangsúlyozza, hogy az előző év magas bázisának hatása még mindig érezhető. Az üzemanyagárak szabályozásának megszűnése is befolyásolja a változásokat.

Az elemző végül összességében némi pozitív jelet lát a kiskereskedelem néhány szegmensében, de óvatosságra int, és azt javasolja, hogy a szektor teljesítményét historikus viszonylatban értékeljék. A 2022 végi változásoknak köszönhetően a bázis alacsonyabb lesz, és 2023 decemberétől kezdve az éves bázisú kiskereskedelmi indexek kedvezőbb képet mutathatnak majd.

Kapcsolódó cikkeink