Világító dohánynövényeket alkottak a kutatók
Éjszakánként zöldesen derengő mérgesgombák négy génjének beültetésével világító dohánynövényeket alkotott egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeiről a Nature Biotechnology című szaklapban számolt be.
Az Orosz Tudományos Akadémia kutatója, Karen Szarkiszjan vezette tudóscsoport a Neonothopanus nambi nevű gomba négy génjét vette alapul, amelyek átalakítják a kávésavat luciferinné. Ezeket a gombagéneket dohánynövényekbe (Nicotiana benthamiana és Nicotiana tabacum) ültették be, amelyek ezt követően szintén zölden derengtek.
A luciferin különböző biolumineszcens – egy kémiai reakció miatt világító – élőlényekben található szerves vegyületek gyűjtőneve, amelyek oxidált állapotban fényt (fotont) bocsátanak ki. A kávésav minden növényben megtalálható. A természetben léteznek fényt kibocsátó állatok és bizonyos gombafajok, ilyen növények azonban nem léteznek.
Zöldes fényük szabad szemmel is látható, amennyiben körülöttük sötét van
– mondta Louisa Gonzalez Somermeyer, a Klosterneuburgban lévő Tudományos és Technológiai Intézet (IST) munkatársa, hozzátéve, hogy legerősebben a virágok világítanak.
A zöld fény a növények számára optimális, mivel messze azon a hullámhossztartományon kívül van, amelyet a növényi pigmentek még elnyelnek. A lila, narancs, kékes és sárgás fényt felveszik, zöldet azonban alig. Ezért zöldek a növények, mert ennek a színnek a fényét a színrészecskék közül egyedüli módon nem nyelik el
– tájékoztatott a kutató.
A gombagénekkel nem dohányültetvényeket fognak létrehozni, a tudományos kutatásokban juthatnak szerephez. A gének jelzőeszközök, amelyek segítségével a növényekben lejátszódó különböző folyamatokat tanulmányozhatják: fejlődésüket, a betegségek kialakulását, vagy azt, hogyan reagálnak a környezet különböző változásaira, például a vegyszerekre.
Kapcsolódó cikkeink
A tudományt is átírja az AI
A robotika már nem a jövő, hanem a jelen: Magyarországon…
Tovább olvasom >A hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus fejlődését segítő Geo Terroir kutatócsoport alakult
Több tudományterület szakembereinek együttműködésével a hazai agrárium, élelmiszeripar és turizmus…
Tovább olvasom >Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki eljárást az SZTE kutatói
Az aszály mérésére és előrejelzésére dolgoztak ki országosan használt eljárást…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >Közösség a közösségben
A Magyar Termék Nonprofit Kft. legutóbbi, MesterMűvek üzleti workshopja igazi mérföldkőnek bizonyult, miután…
Tovább olvasom >