VHT: növekvő felvásárlási árak a sertéságazatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 20. 11:50

Az év eleji mélypontot követően nőnek a felvásárlási árak, és így rendeződnek a piaci viszonyok a sertéságazatban – mondta a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek.

sertes10

Menczel Lászlóné közölte: az élőállat kilogrammonkénti felvásárlási ára az idei év első 3 hónapjában mélyponton volt, alig érte el a 300 forintot, mostanra azonban 400-410 forint között van.
A szakember szerint ez nemzetközi piaci folyamatok eredménye. Megélénkült ugyanis a kereslet Ázsiában a sertéshús iránt, főként Kínában és Dél-Koreában. Ez enyhítette azt a nyomást, amely az orosz embargó miatt alakult ki az unió piacán. Az EU-ban korábban az oroszországi szállítások leállása miatt kínálati piac alakult ki, ami jelentős mértékben csökkentette a felvásárlási árakat.
Az év elején az alacsony árak miatt a magyar termelők vesztesége kilónként átlagosan mintegy 50 forint volt – mondta Menczel Lászlóné.
Úgy vélte, a helyzet most jobb lett, keresleti piac alakul ki, nőnek az árak, és az importnyomás is csökkent.
A szakember megjegyezte, hogy a sertés tőkehúsok áfájának csökkenése, ennek nyomán a belföldi kereslet növekedése nélkül az ágazat szereplői nem tudtak volna talpon maradni az import húsok beáramlása okozta versenyhelyzetben.
Menczel Lászlóné közölte: kedden a VHT megtartotta tisztújító küldöttgyűlését, amelyen Németh Antal korábbi elnök helyett új elnököt választott Babati Zoltán személyében, aki a Nyugat-Dunántúl legnagyobb húsfeldolgozójának ügyvezető tulajdonosa. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink