Veszélyes is lehet a halra épülő étrend
Miközben a hal a magyar konyha ünnepi asztalainak elmaradhatatlan eleme, és a fogyasztása az év többi részében is növekvő tendenciát mutat, fontos tudatosítani bizonyos kockázatokat, amelyek a halételekkel járhatnak. A HelloVidék cikke rávilágít arra, hogy a tengeri és édesvízi halak egyaránt tartalmazhatnak káros nehézfémeket, amelyek az emberi egészségre is veszélyt jelenthetnek.
A nehézfémek, mint a kadmium, króm, higany, ólom, és nikkel még kis mennyiségben is mérgezőek lehetnek, és komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezek a fémek a tengeri környezet szennyeződése következtében kerülhetnek a halak szervezetébe, így a halak fogyasztása indirekt módon minket is érint.
Bár a hazai halak a vizsgálatok szerint kevésbé vannak kitéve nehézfém-szennyezettségnek, a globális halpiac jelentős része olyan régiókból származik, ahol ez a probléma komolyabb. A fogyasztóknak érdemes tájékozódniuk a halak eredetéről és azok potenciális kockázatairól.
A kockázati szinteket tekintve több kategóriát különböztetünk meg. A nagyon alacsony kockázati csoportba tartozik például a csendes-óceáni és alaszkai vadlazac, kagyló, garnélarák, és osztriga, míg a magas kockázati csoportba olyan fajok sorolhatók, mint a kardhal, cserepeshal, marlin, cápa, kékúszójú tonhal, és király makréla. Különösen fontos, hogy várandós és szoptatós édesanyák kerüljék a magas kockázatú csoportba sorolt halak fogyasztását.
A tudatos vásárlás és a fogyasztás során érdemes előnyben részesíteni azokat a halakat, amelyek alacsonyabb kockázati besorolásúak, és olyan forrásból származnak, ahol a környezeti szennyezettség minimalizált. Ezen felül a halak megfelelő elkészítése – mint például alapos sütés vagy főzés – szintén csökkentheti az esetleges kockázatokat.
Kapcsolódó cikkeink
Az A-vitamin csoport elnevezésének és táplálkozási ajánlásának átalakítását javasolják kutatók
Az újonnan felfedezett A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését…
Tovább olvasom >Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével hazánkban is nő a spenót népszerűsége
A spenót kiemelkedő fehérje- és ásványianyag-tartalma miatt az egyik legmagasabb…
Tovább olvasom >A tudatos sófogyasztás az egészség kulcsa
A só, tudományos nevén nátrium-klorid, alapvető szerepet játszik táplálkozásunkban. Az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Új elnökségi tagokat választott a Magyar Marketing Szövetség
A szakma meghatározó szervezete, a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) május…
Tovább olvasom >NGM: high-tech fejlesztéseket adott át Fábián Gergely Sárváron
A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti…
Tovább olvasom >