Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami új kihívások elé állítja a pálinkafőzőket – hívta fel a figyelmet Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke az InfoRádióban. A szokatlan időjárás következtében idén több gyümölcs esetében is korábban kezdődött és ért véget a szezon, miközben a viharok és esőzések jelentős károkat okoztak a termésben.

Jön a kiwipélinka?
Az elnök hangsúlyozta, hogy bár a mennyiség miatt idén nem kell aggódni, a szokottnál nagyobb csapadékmennyiség negatívan érintette a meggyet és a cseresznyét, amelyek közül sok gyümölcs elrohadt a fákon. A korai szilvafajták viszont jól érnek, így kedvező lehet az idei termés a pálinkafőzés szempontjából. A szőlő esetében bár fagykárok keletkeztek, várhatóan elegendő mennyiségű termés jut a pálinkafőzdékhez.
Mihályi László továbbá megjegyezte, hogy bár a pálinkafőzési lehetőségek nem tűnnek borúsnak, a főzdék nem mindig kapják meg a legjobb minőségű gyümölcsöket. A klímaváltozás következtében hosszabb távon más gyümölcsökre kell átállniuk a pálinkafőzőknek. A barack például az utóbbi években több rossz év után csak egy jó évet produkált, főként a májusi fagyok elmaradása miatt.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a bogyós gyümölcsök, mint a málna és a fekete ribizli, különösen érzékenyek az éghajlatváltozásra, és előbb-utóbb teljesen eltűnhetnek a termelésből. Az elnök szerint már most készül Magyarországon kivipálinka helyi termesztésű gyümölcsből, ami jól jelzi, hogy a pálinkafőzésnek alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.
A gyümölcstermesztés egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe, és a munkaerőhiány csak tovább nehezíti a helyzetet. Mihályi László végül hozzátette: a gazdáknak alkalmazkodniuk kell a változó időjáráshoz, ami új fajták termesztését és az ültetvények megfiatalítását teszi szükségessé. Az elkövetkező években a pálinkafőzés jövője jelentős mértékben függ attól, hogyan tudnak alkalmazkodni a termelők a klímaváltozás kihívásaihoz.
Kapcsolódó cikkeink
Új megközelítés kell a bogyós gyümölcsök termesztésében
Bár az éghajlatváltozás komoly hatással van a bogyós gyümölcsök hazai…
Tovább olvasom >Ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben
Országszerte ezer vízügyi szakember dolgozik az aszály elleni küzdelemben és…
Tovább olvasom >Hubai Imre: a mesterséges vízpótlás a táj természetes alkalmazkodóképességét segíti
A klímaváltozás miatt elkerülhetetlenül szükséges mesterséges vízpótlás a táj természetes…
Tovább olvasom >További cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >