Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami új kihívások elé állítja a pálinkafőzőket – hívta fel a figyelmet Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke az InfoRádióban. A szokatlan időjárás következtében idén több gyümölcs esetében is korábban kezdődött és ért véget a szezon, miközben a viharok és esőzések jelentős károkat okoztak a termésben.

Jön a kiwipélinka?
Az elnök hangsúlyozta, hogy bár a mennyiség miatt idén nem kell aggódni, a szokottnál nagyobb csapadékmennyiség negatívan érintette a meggyet és a cseresznyét, amelyek közül sok gyümölcs elrohadt a fákon. A korai szilvafajták viszont jól érnek, így kedvező lehet az idei termés a pálinkafőzés szempontjából. A szőlő esetében bár fagykárok keletkeztek, várhatóan elegendő mennyiségű termés jut a pálinkafőzdékhez.
Mihályi László továbbá megjegyezte, hogy bár a pálinkafőzési lehetőségek nem tűnnek borúsnak, a főzdék nem mindig kapják meg a legjobb minőségű gyümölcsöket. A klímaváltozás következtében hosszabb távon más gyümölcsökre kell átállniuk a pálinkafőzőknek. A barack például az utóbbi években több rossz év után csak egy jó évet produkált, főként a májusi fagyok elmaradása miatt.
A helyzetet súlyosbítja, hogy a bogyós gyümölcsök, mint a málna és a fekete ribizli, különösen érzékenyek az éghajlatváltozásra, és előbb-utóbb teljesen eltűnhetnek a termelésből. Az elnök szerint már most készül Magyarországon kivipálinka helyi termesztésű gyümölcsből, ami jól jelzi, hogy a pálinkafőzésnek alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.
A gyümölcstermesztés egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe, és a munkaerőhiány csak tovább nehezíti a helyzetet. Mihályi László végül hozzátette: a gazdáknak alkalmazkodniuk kell a változó időjáráshoz, ami új fajták termesztését és az ültetvények megfiatalítását teszi szükségessé. Az elkövetkező években a pálinkafőzés jövője jelentős mértékben függ attól, hogyan tudnak alkalmazkodni a termelők a klímaváltozás kihívásaihoz.
Kapcsolódó cikkeink
Magasabb szintre emelné a gazdálkodók technológiai tudatosságát és eredményességét a Syngenta Agronomy Solution csapata
A mezőgazdaság jól érzékelhető kihívásai – a klímaváltozás, az időjárási…
Tovább olvasom >NAK-elnök: kihívásokat tartogat az idei év az agrárium számára
A 2025-ös év sok kihívást tartogat a magyar agrárium számára:…
Tovább olvasom >Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre
Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre – mondta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >