Vertikális gazdálkodás kicsiben? Ez segítheti az osztrák élelmiszerboltok munkáját!
A BILLA lett az első élelmiszer kiskereskedő, amely tesztelte a vertikális gazdálkodást Ausztriában. Az izraeli Vertical Field mezőgazdasági technológiai vállalattal együttműködve a gyógynövényeket és salátákat tartályban termesztik és a betakarítás után közvetlenül a piacra értékesítik.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/08/vertical-farm-gae92c4b64_1920-200x300.jpg)
Ezzel a módszerrel az élelmiszerboltok megtakaríthatják a szállítás költségét is (Fotó: Pixabay)
A konténer Bécs 10. kerületében, a BILLA Plus üzlet előtt fekszik, a második építésének tervei már folyamatban vannak. Minden konténer havonta 2000-3000 egységnyi élelmiszert között képes előállítani, így a piacot szinte naponta friss termékekkel látják el. – A vertikális gazdálkodás úttörő ötlet ahhoz, hogy a lehető legfrissebb ételeket tudjuk kínálni. A BILLA-nál egyre inkább foglalkozunk az alternatív koncepciókkal és ötletekkel, hogy támogassuk az élelmiszertermelés fenntartható módjait, vagy – mint ebben az esetben – mi magunk is kövessük azokat. A vertikális gazdálkodás optimális terméshozamot jelent a legkisebb területeken, mindössze néhány méterre a polcoktól. Ez növeli az ellátás biztonságát, és ügyfeleink számára a helyi termékválasztékot, ami egész évben, szó szerint a küszöbünkön nőtt. – mondta Eric Scharnitz, a BILLA értékesítési igazgatója.
Hatékony, költségkímélő és környezettudatos technológia
A vertikális gazdálkodást a 16 órás LED-es fényforrások, klímaberendezés, valamint az elkülönített víz- és tápanyag-utánpótlási vonalak teszik lehetővé. 90 százalékkal kevesebb vízfogyasztást igényel, 30-szor kevesebb helyet használ, és 50 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a talajművelés. – Úgy gondolom, hogy mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogyan biztosíthatjuk, hogy a jövőben a világ növekvő népessége megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jusson, miközben a terméshozamok csökkennek, a monokultúrák, a vegyi anyagok használata és az éghajlatváltozás következményei miatt. Az új mezőgazdasági területek fejlesztése az ökoszisztémák és az éghajlat rovására nem lehet megoldás, de a vertikális gazdálkodás igen – különösen a városi területeken. – mondta Ronen Redel, a Vertical Field üzletfejlesztési alelnöke.
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra
A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >