Vertikális gazdálkodás kicsiben? Ez segítheti az osztrák élelmiszerboltok munkáját!

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 18. 21:15

A BILLA lett az első élelmiszer kiskereskedő, amely tesztelte a vertikális gazdálkodást Ausztriában. Az izraeli Vertical Field mezőgazdasági technológiai vállalattal együttműködve a gyógynövényeket és salátákat tartályban termesztik és a betakarítás után közvetlenül a piacra értékesítik.

Ezzel a módszerrel az élelmiszerboltok megtakaríthatják a szállítás költségét is (Fotó: Pixabay)

A konténer Bécs 10. kerületében, a BILLA Plus üzlet előtt fekszik, a második építésének tervei már folyamatban vannak. Minden konténer havonta 2000-3000 egységnyi élelmiszert között képes előállítani, így a piacot szinte naponta friss termékekkel látják el. – A vertikális gazdálkodás úttörő ötlet ahhoz, hogy a lehető legfrissebb ételeket tudjuk kínálni. A BILLA-nál egyre inkább foglalkozunk az alternatív koncepciókkal és ötletekkel, hogy támogassuk az élelmiszertermelés fenntartható módjait, vagy – mint ebben az esetben – mi magunk is kövessük azokat. A vertikális gazdálkodás optimális terméshozamot jelent a legkisebb területeken, mindössze néhány méterre a polcoktól. Ez növeli az ellátás biztonságát, és ügyfeleink számára a helyi termékválasztékot, ami egész évben, szó szerint a küszöbünkön nőtt. – mondta Eric Scharnitz, a BILLA értékesítési igazgatója.

Hatékony, költségkímélő és környezettudatos technológia

A vertikális gazdálkodást a 16 órás LED-es fényforrások, klímaberendezés, valamint az elkülönített víz- és tápanyag-utánpótlási vonalak teszik lehetővé. 90 százalékkal kevesebb vízfogyasztást igényel, 30-szor kevesebb helyet használ, és 50 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a talajművelés. – Úgy gondolom, hogy mindannyiunknak el kell gondolkodnunk azon, hogyan biztosíthatjuk, hogy a jövőben a világ növekvő népessége megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jusson, miközben a terméshozamok csökkennek, a monokultúrák, a vegyi anyagok használata és az éghajlatváltozás következményei miatt. Az új mezőgazdasági területek fejlesztése az ökoszisztémák és az éghajlat rovására nem lehet megoldás, de a vertikális gazdálkodás igen – különösen a városi területeken. – mondta Ronen Redel, a Vertical Field üzletfejlesztési alelnöke.

Supermarketnews

Kapcsolódó cikkeink