Magazin: Vendéglátás 2019 – Statisztikai helyzetjelentés
Az MVI idén is közzétette jelentését a vendéglátás aktuális helyzetéről. A Zerényi Károly által készített anyag alapvetően a KSH által közzétett, valamint nemzetközi statisztikai adatokat dolgoz fel, amelyből megismerhető az ágazat 2019-es teljesítménye, többek között a vendéglátó-hálózat jellemzői, a folyó és változatlan áras forgalom alakulása, a foglalkoztatási és átlagkereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes áfakulcsok is.
A turizmusra jellemző ágazatok (ideértve a vendéglátást is) GDP-hez való hozzájárulása 6,3% volt. A 2019-es adatok alapján a vendéglátóhelyek száma 2018-hoz képest lényegében nem változott (összesen 51 ezer üzlet, 45 ezer kereskedelmi és 6 ezer munkahelyi), viszont az üzletek forgalma (1466 milliárd Ft) folyó áron több mint 14%-kal, változatlan áron pedig 7%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A vendéglátásban a fogyasztói árak 6,7%-kal nőttek, miközben nemzetgazdasági szinten csak 3,4%-kal emelkedtek.
A turizmusban foglalkoztatottak számát tekintve (több mint 400 ezer fő) minden harmadik ember a vendéglátásban dolgozik. A vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, a nemzetgazdasági átlag kb. 60%-át teszi ki. A munkaerőhiány szempontjából a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban az üres álláshelyek aránya 2,2%-os volt 2019 végén, ami szinte megegyezik a nemzetgazdasági átlaggal (2,3%).
A vendéglátás egy részére vonatkozó 5%-os áfakulcs európai összehasonlításban az egyik legalacsonyabb, ám a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó országokban nem tesznek különbséget a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között.
A helyzetjelentés teljes terjedelmében megtalálható az MVI és a Trade magazin weboldalán.//
Kapcsolódó cikkeink
Stabil munkaerőpiac várja a vámok hatásait
Márciusban 4 millió 701 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma…
Tovább olvasom >Szakmai elismerés az ipartestületnek
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete idén újra bekerült a TOP10 meghatározó,…
Tovább olvasom >Emelkedett a spenót termelői ára
Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 560 hektárról 14,02 ezer tonna…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyarok kedvenc tortája a dobostorta
A torta, akár házi, akár vásárolt, fontos szerepet játszik a…
Tovább olvasom >Új igazgató a Hunguest hévízi szállodáiban
Április 1-től Martos András tölti be a Hunguest Helios és…
Tovább olvasom >Korunk hősei
Újra meghirdeti a HoReCa Hősök pályázatot a Magyar Marketing Szövetség…
Tovább olvasom >