Magazin: Vendéglátás 2019 – Statisztikai helyzetjelentés

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 09. 03. 07:25

MVI logoAz MVI idén is közzétette jelentését a vendéglátás aktuális helyzetéről. A Zerényi Károly által készített anyag alapvetően a KSH által közzétett, valamint nemzetközi statisztikai adatokat dolgoz fel, amelyből megismerhető az ágazat 2019-es teljesítménye, többek között a vendéglátó-hálózat jellemzői, a folyó és változatlan áras forgalom alakulása, a foglalkoztatási és átlagkereseti adatok, valamint európai összehasonlításban a vendéglátásra és a szálláshely-szolgáltatásra érvényes áfakulcsok is.

A turizmusra jellemző ágazatok (ideértve a vendéglátást is) GDP-hez való hozzájárulása 6,3% volt. A 2019-es adatok alapján a vendéglátóhelyek száma 2018-hoz képest lényegében nem változott (összesen 51 ezer üzlet, 45 ezer kereskedelmi és 6 ezer munkahelyi), viszont az üzletek forgalma (1466 milliárd Ft) folyó áron több mint 14%-kal, változatlan áron pedig 7%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. A vendéglátásban a fogyasztói árak 6,7%-kal nőttek, miközben nemzetgazdasági szinten csak 3,4%-kal emelkedtek.

A turizmusban foglalkoztatottak számát tekintve (több mint 400 ezer fő) minden harmadik ember a vendéglátásban dolgozik. A vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, a nemzetgazdasági átlag kb. 60%-át teszi ki. A munkaerőhiány szempontjából a vendéglátásban és a szálláshely-szolgáltatásban az üres álláshelyek aránya 2,2%-os volt 2019 végén, ami szinte megegyezik a nemzetgazdasági átlaggal (2,3%).

A vendéglátás egy részére vonatkozó 5%-os áfakulcs európai összehasonlításban az egyik legalacsonyabb, ám a kedvezményes áfakulcsot alkalmazó országokban nem tesznek különbséget a helyben fogyasztás és az elvitelre történő értékesítés között.

A helyzetjelentés teljes terjedelmében megtalálható az MVI és a Trade magazin weboldalán.//

Kapcsolódó cikkeink