Vége az olcsó kínai termékek korának?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 20. 13:40

Jó harminc éven át Kína egyre többet és egyre olcsóbban termelt, ám ez hamarosan véget ér – véli Bruce Rockowitz, a Li and Fung kereskedelmi vállalat ügyvezetője, aki szerint ennek hatására jelentős drágulást tapasztalhatunk több területen is.

A menedzser úgy véli, hogy a ruházati és a háztartási cikkek területén az árak a jövőben erőteljesen emelkedni fognak, miközben a kínai gyártású elektronikai cikkek ára mérséklődik. A Li and Fung kereskedelmi vállalat az egyik fő exportőre a ruházati és háztartási cikkeknek az ázsiai térségben és az árubeszerzés nagy részét bonyolítja le többek között a Marks and Spencer, a METRO és a Wal-Mart részére. Az ORF emlékeztet arra, hogy Rockowitz véleményére sokat ad a szakma.

A szakértő szerint már most tapasztalható az áremelkedést, amit vietnámi, bangladesi és indonéziai gyártással próbálnak ellensúlyozni. Csakhogy a tapasztalatok szerint az ázsiai országok Kínát követik az árak tekintetében, így optimista becslések szerint is évente 5 százalékos drágulásra lehet számítani és nem látni, hol érhet véget a folyamat.


Egészen másképp alakul viszont a helyzet az elektronika terén. A kínai kormány pénzügyi ösztönzőinek köszönhetően Sencsen és Guangzsu régiókban számtalan vállalat szakosodott és állt rá olcsó elektronikai készülékek gyártására. A Tajpejben május végén tartott éves számítógépes vásáron számtalan új kínai termék mutatkozik be, amelyekhez képest az Apple és társainak árai igen magasnak tűnnek.

Már látható, hogy Kínában az alsó szintű gyártási tevékenységet végző gyárakat a partmenti területekről az olcsóbb, belső területekre telepítik át. A Foxconn korábban közölte, hogy mintegy 400 ezer fővel bővíti munkaerő-állományát azért, hogy a maximumon tarthassa termelési kapacitását, ugyanakkor pedig csökkentse a túlórák számát. A kínai média beszámolói szerint tavaly tizenhárom Sencsenben dolgozó Foxconn alkalmazott követett el öngyilkosságot, vélhetően a rossz munkakörülmények miatt.

Az elmúlt időszakban több béremelést hajtottak végre Kínában, a gyári dolgozók pedig – szokatlan módon – sztrájkokat szerveztek többek között a Honda kínai üzemében, megfékezve ezzel a termelést. Ugyan a bérek már a kilencvenes években is erősen emelkedtek Kínában, de ezt a termelékenység is követte, így ennek negatív hatása részben kompenzálódott, a bázis pedig nagyon alacsony volt. Azonban ha a következő öt évben évi 19 százalékkal emelkednek a fizetések, akkor a BCG becslése szerint 623 dollár lesz az átlagos havi fizetés Kínában, ez pedig az egész gazdaságon végighullámzik majd.

Kínából esetleg Vietnámba telepedhetnek azok a nyugati cégek, amelyek sokallják a bérköltségeket, ahol az átlagos fizetések 31 százalékkal alacsonyabbak. Viszont az ottani gyárak termelékenysége jóval alacsonyabb, így a költség különbség máris csak 14 százalék – írja az ORF nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink