Vége a polgárháborúnak – mégis drágulhat a csoki

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 06. 13:12

Szakértők szerint a kakaóbab világpiaci ára 12 százalékkal csökkenhet a következő napokban azok után, hogy tegnap véget értek a harcok Elefántcsontparton, és így hamarosan újraindulhat a kakaóbab exportja a nyugat-afrikai országból. A tavaly novemberi elnökválasztáson vereséget szenvedett, de hatalmáról lemondani mindeddig nem szándékozó Laurent Gbagbo csapatai ugyanis tegnap egyoldalún beszüntették a harcot Abidjanban.

Az ENSZ által elismert, megválasztott elnök, Alassane Ouattara serege alig egy hónapja kezdte meg átfogó hadjáratát az északi országrészből kiindulva, majd március 31-én érte el az ország déli részén fekvő, Elefántcsontpart gazdasági központjának számító, az utóbbi napokban még Gbagbo kezén lévő Abidjant.
Ouattara még januárban tiltotta be a kakaóbab exportját, hogy elvágja a kivitel bevételeitől Gbagbót. Elefántcsontpart a világ első számú kakaótermelője, az ágazat az ország GDP-jének harmadát fedezi.
Az exporttilalom hatására március elején a kakaóbab ára a New York-i árutőzsdén tonnánként 3775 dollárra, 32 éves csúcsra nőtt. Az ár harmadával több volt annak mint, amit az elnökválasztás előtti utolsó kereskedési napon mértek (2794 dollár). A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint Outtara győzelmével a kakaóbab ára 2638 dollárra csökkenhet.

Mindennek ellenére elkerülhetetlenné válhat, hogy a csokoládé dráguljon a hazai boltokban, ennek mértéke és időzítése azonban az egyes gyártók külön-külön felelőssége – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. Bélai Krisztina elmondta: az áremelést nemcsak az elefántcsontparti események, hanem egyéb okok is indokolhatják. A kakaóbab ára ugyanis már az elefántcsontparti események előtt is felfelé szárnyalt. Tavaly április végén például az ára 32 éves csúcsra nőtt a londoni határidős és származékos piacon (LIFFE) a globális kereslet élénkülése miatt. „A 2,5-3 évvel ezelőtti helyzet lenne az ideális a hazai édességgyártók számára, amikor ezer font körül volt a kakaóbab ára. Ettől most nagyon messze vagyunk” – mondta a főtitkár. Jelenleg 2000 font körül jegyzik a kakaóbabot a Londonban.
“Emellett az is a kakaó vagy a kakaómassza tartalmú édességek drágulását okozhatja, hogy a másik fő alapanyag a cukor ára is folyamatosan emelkedik az utóbbi időszakban” – mondta Bélai Krisztina.
A hazai édességgyártókat a csokoládé fő alapanyagának drágulása közvetetten érinti, mivel hazánkba nem importálnak közvetlenül kakaóbabot Elefántcsontpartról, hanem a már feldolgozott kakaómasszát vásárolják például Svájcból, illetve Hollandiából.

Az árak már 20 százalékkal estek a márciusi csúcshoz képest annak hatására, hogy a befektetők egyre közelebbinek látták Ouattara győzelmét. A harcok végezte további jelentős áresést okozhat a következő napokban, ugyanis mihelyst az exporttilalmat eltörlik, a piacot több százezer tonna kakaóbab-szállítmány öntheti el. A Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint azonban a harcok befejezése után is még legalább egy-két hónapot vesz igénybe a kakaóexport tényleges újraindítása.

Az is az árak hosszú távú esését vetíti előre, hogy ebben a szezonban az elefántcsontparti kakaótermelés 6,7 százalékkal 1,325 millió tonnára nőhet az előző évhez képest – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink