Változás az EKD rendszerben: kisebb beruházások is jelentős támogatásban részesülhetnek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 08. 04. 11:32

Az eddigieknél alacsonyabb, 5 helyett már 3 millió eurós fejlesztés esetén is igényelhető az egyedi kormánydöntéssel (EKD) nyújtható, vissza nem térítendő készpénztámogatás. Az erről szóló rendeletmódosítás tegnap jelent meg a Közlönyben. A változás fellendítheti a beruházást a kevésbé fejlett településeken is – hívja fel rá a figyelmet az EY.

A jövőben az invesztálás teljes összegére már csak a minimális fenntartási időszak folyamán szükséges biztosítékot nyújtani

Várhatóan bővülni fog azon cégek köre, amelyek vissza nem térítendő készpénztámogatást igényelhetnek a kormánytól. Az új szabályok értelmében, település jellegétől függően 3, 5 vagy 10 millió eurós invesztícióra van szükség az EKD pozitív elbírálásához.

  • 10 millió euró a beruházási küszöb a legfejlettebb 11 megyeszékhelyen (Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Eger)
  • 5 millió euró 7 megyeszékhely és a járásközpontok közigazgatási területén (Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár és Szolnok)
  • 3 milliós a limit az összes többi településen

„Ezzel a döntéssel megnyílhat az út azon vállalatok előtt is, akiknek eddig nem volt elég forrása egy beruházásra. A pozitív elbíráláshoz és a további lehetőségek beazonosításához ezért érdemes időben, tapasztalt szakemberrel egyeztetni”

 – hangsúlyozta Kocsis Zsolt, az EY adópartnere.

„További fontos változás a jogszabálymódosítás szerint a létszámtartási kötelezettség rugalmasabbá tétele. A társaságok a módosítás értelmében nem veszítik el a teljes támogatási jogosultságukat mindaddig, amíg legalább 75 százalékban tartani tudják a beruházást megelőző létszámukat”

– tette hozzá Ésik Róbert, az EY Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) térség helyszínkiválasztási tanácsadásért és állami támogatásokért felelős partnere.

Ezen kívül a jogszabály továbbra is lehetővé teszi a támogatási szerződés módosítását a létszámkötelezettség megfelelő teljesítése érdekében.

További könnyítés a fejlesztő vállalatok számára, hogy megváltoznak a biztosítékadás követelményei is. A jövőben az invesztálás teljes összegére már csak a minimális fenntartási időszak folyamán szükséges biztosítékot nyújtani. Amennyiben az adott vállalat ennél hosszabb fenntartási időszakot vállalt, az adható biztosíték összege a minimális 5 (KKV-k esetében 3) év letelte után elkezd fokozatosan csökkenni.

Nem utolsó sorban – a módosítás alapján az EKD támogatások rendszerébe bekerül az Európai Bizottság által márciusban elfogadott Ideiglenes Válság és Átállási Keretnek (TCTF) megfelelően nyújtható támogatás a zöld átállást segítő termékek gyártására. Ezáltal a zöld átállás szempontjából kiemelt stratégiai iparágak könnyebben juthatnak hozzá jelentős összegű állami támogatáshoz.

Kapcsolódó cikkeink