Vállalatokra is számít az ITM a karbonsemlegesség elérésében

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 26. 08:43

A januárban megalakult Net Zero Tanácsadó Testület kezdeményezésére, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) és Brit nagykövetség szervezésében került sor a Fit for 55 vállalatvezetői beszélgetésre, ahol megismerve a magyar kormány terveit a cégek vezetői konzultálhattak az üzleti szféra álláspontjáról Dr. Botos Barbarával az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkárával annak érdekében, hogy az EU ambiciózus klímacéljai Magyarországon is megvalósulhassanak.

A támogató törvényi, szabályozói környezet elengedhetetlen

Paul Fox, brit nagykövet a rezidenciáján egy délutáni teával összekötött vállalatvezetői konzultációra látta vendégül a BCSDH tagvállalatainak vezetőit, a Net Zero Tanácsadó Testület tagjait és az ITM képviseletében Dr. Botos Barbara helyettes államtitkárt.

Ez év júliusában az Európai Bizottság javaslatcsomagot fogadott el annak érdekében, hogy az EU éghajlat-, energia-, földhasználati, közlekedési és adózási politikái alkalmasak legyenek arra, hogy 2030-ra legalább 55% -kal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Ez a megemelt cél szükséges ahhoz, hogy a 2050-es nettó zérókibocsátású uniós cél elérhető legyen. Ehhez pedig felülvizsgálta az éghajlat- és energiapolitikai, valamint a közlekedéssel kapcsolatos jogszabályait, hogy megteremtse az összhangot a rögzített 2030-as cél és az oda vezető út között.

Magyarország elkötelezte magát a 2050-es klímasemlegesség mellett, és vállalta, hogy üvegházhatású gázkibocsátását 55 százalékkal csökkenti 2030-ig. Mindkét ambiciózus célkitűzés kizárólag széles körű társadalmi támogatással váltható valóra. A kormány a nemrégiben elfogadott Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiában vizsgálja a törvényben is rögzített klímasemlegesség elérésének lehetséges módozatait.”

 – mondta el Botos Barbara, az ITM helyettes államtitkára.

A céljaink teljesítéséhez vezető úton kiemelten számítunk az üzleti szektorra is, ezért különösen fontos megismernünk a vállalatok álláspontját arról, hogy milyen kihívásokat látnak, és milyen eszközökre építenének a gazdaságilag is megtérülő zöld átmenet érdekében

– tette hozzá.

 A klímaváltozás a szemünk előtt zajlik. Az ambíciók és tettek drasztikus felgyorsítása elengedhetetlen a Párizsi Megállapodás céljainak eléréséhez. Ehhez a gazdaságot 2050-re karbonsemlegessé kell átalakítanunk. A vállalatok pedig kulcsszerepet játszanak ebben a folyamatban. Már számukra sem lehet csak az alacsony karbonkibocsátás a cél, a klímasemleges működést kell elérni minél előbb. Ehhez minden szinten új technológiai megoldásokra és a fogyasztási szokások gyors megváltoztatására van szükség. De ehhez a támogató törvényi, szabályozói környezet elengedhetetlen.

„A BCSDH célja, hogy olyan modellváltások történjenek és olyan üzleti megoldások szülessenek Magyarországon, amelyek valódi hatással vannak a klímaváltozásra és más vállalatokra való kiterjesztésük révén valódi válaszokkal szolgálhatnak a hazai kihívásokra.  Fontos lépés volt a Net Zero Tanácsadó Testület létrehozása azzal a céllal, hogy a karbonsemleges gazdaságra való áttérésre nagyobb fókusz kerüljön a gazdasági, kormányzati és a társadalmi szereplők körében is.”

 – mondta el Márta Irén a BCSDH ügyvezető igazgatója.

„Az ilyen konzultációk elengedhetetlenek a folyamat felgyorsításához.”

– tette hozzá.

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink