V. Ipartestületi Találkozó

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 11. 25. 10:39

Szeptember végén, egy mátészalkai kirándulást követően, Baktalórántházán folytatódott és fejeződött be az idei, mostanra kétnapossá alakult hagyományos ipartestületi találkozó. Vojtek Évának, a szervezet pályázatokért és külföldi kapcsolatokért felelős koordinátorának beszámolójából a legfontosabb szakmai részleteket emeltük ki.

Magyar Cukrász Ipartestület

A baktalórántházai Fenyves Szálloda és Konferencia Központjában került sor az idei Ipartestületi Találkozó szakmai előadásaira. A megszólalások négy fő téma köré csoportosultak.

Generációváltás a családi cukrászatokban

Rabóczky Jánosné családja egy mindenki által óhajtott generációváltást valósított meg. Fokozatosan folyt bele a családi vállalkozásba két lánya, amit unokái követtek, ma már a 2. generáció tölti be a vezető szerepet. Igen, voltak szemléletbeli különbségek, de mindenki engedett egy kicsit, és nem engedtek teret a széthúzásnak. Ma a döntések közösen születnek, mindenkinek egy szavazata van, és a többség akaratát elfogadva tervezik a beruházásokat, a szortimentet és egyéb fontos kérdéseket.

Petrezselyem Adrienn nem a szokványos módon találta szembe magát a generációváltás problémájával. Adri ugyan képzett cukrász, de a jövőjét nem a cukrászatban képzelte el, külkereskedelmi diplomája van, három nyelvet beszél. A sors azonban mást tartogatott számára. Több mint 10 évig volt a MNGSZ ügyvezetője, és a mai napig szervezi az édesanyja által indított Farsang Kupa szakmai verseny lebonyolítását. Édesanyja váratlan halála után arról kellett döntenie, mi legyen a megoldás, hogy ne vesszen kárba a szülei munkája. Vállalkozóként két üzletet vezet, és gondoskodik a dolgozók megélhetéséről.

A COVID-járvány pozitív hatásai

Mészáros Gábor szerint majd minden cukrászat nyerhetett a járvány adta helyzetből.

Ahogy megjegyezte, semmilyen rendelet, szabály nem írta elő a cukrászdák teljes lezárását. Az első ijedelem után – ami 3 hétig tartott – ugyan majd mindenki bezárt, de azután óvatosan kinyitottak, és mindenki kereste a megoldásokat az életben maradáshoz. Számára az volt a legfontosabb, hogy a dolgozóit ne kelljen elbocsájtani, és ez sikerült is.

Úgy vélte, a bevételi kiútkeresések (házhozszállítás, viszonteladás stb.) sok időt és energiát emésztettek fel, azonban mind elenyészőek voltak az állami támogatáshoz képest. Gábor két bolt tulajdonosa, az egyik Grazban működik. A minimális forgalom munkaidőt szabadított fel, és jutott arra is idő, hogy végiggondolják a helyzetet, termékcseréket hajtottak végre, átbeszélték a főcukrásszal az alapanyag-beszerzést. A munkafolyamatokat racionalizálták, és vettek egy nagy kapacitású hűtőt, amelyet teletöltöttek félkész áruval. Így, mikor a nyitás elérkezett, teli pult várta a vendégeket.

A remek hangulatú kirándulások jó hátteret adtak a szakmai előadásoknak

A tradicionális magyar sütemények jövője

Görömbei Sándorné előadásában a házi jellegű sütemények szegmensét ragadta ki a témából. A jelenkori trendek egyike a retro érzés megjelenítése – legyen szó öltözködésről, bútorokról, ékszerekről vagy cukrászsüteményekről. A lakodalmas sütemények iránti megnövekedett igényt ő ezzel is magyarázza: apró falatok, melyek eszegetésre késztetik az embert. Idén a lakodalmas sütis tál vált a hazai piknikezők, grillpartik sztárjává.

Jagyutt Péter szerint amíg egy cukrász képes kézműves energiákat fektetni munkájába, addig a cukrászatnak van jövője. Az alkotó szellemiség jelentős irányítói a kreativitás és az innováció.

Szakképzési változások

Elek Csaba, a BGSZC főigazgató-helyettese hasznos és érdekfeszítő témákat járt körül. Szakképzési változások, munkaszerződések, anyagi érdekeltség szempontjai. Új lehetőségként mutatta be: van mód képzéshez kapcsolódó munkaszerződést kötni a már ott dolgozó munkavállalóval is. //

A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink