V. Ipartestületi Találkozó
Szeptember végén, egy mátészalkai kirándulást követően, Baktalórántházán folytatódott és fejeződött be az idei, mostanra kétnapossá alakult hagyományos ipartestületi találkozó. Vojtek Évának, a szervezet pályázatokért és külföldi kapcsolatokért felelős koordinátorának beszámolójából a legfontosabb szakmai részleteket emeltük ki.
A baktalórántházai Fenyves Szálloda és Konferencia Központjában került sor az idei Ipartestületi Találkozó szakmai előadásaira. A megszólalások négy fő téma köré csoportosultak.
Generációváltás a családi cukrászatokban
Rabóczky Jánosné családja egy mindenki által óhajtott generációváltást valósított meg. Fokozatosan folyt bele a családi vállalkozásba két lánya, amit unokái követtek, ma már a 2. generáció tölti be a vezető szerepet. Igen, voltak szemléletbeli különbségek, de mindenki engedett egy kicsit, és nem engedtek teret a széthúzásnak. Ma a döntések közösen születnek, mindenkinek egy szavazata van, és a többség akaratát elfogadva tervezik a beruházásokat, a szortimentet és egyéb fontos kérdéseket.
Petrezselyem Adrienn nem a szokványos módon találta szembe magát a generációváltás problémájával. Adri ugyan képzett cukrász, de a jövőjét nem a cukrászatban képzelte el, külkereskedelmi diplomája van, három nyelvet beszél. A sors azonban mást tartogatott számára. Több mint 10 évig volt a MNGSZ ügyvezetője, és a mai napig szervezi az édesanyja által indított Farsang Kupa szakmai verseny lebonyolítását. Édesanyja váratlan halála után arról kellett döntenie, mi legyen a megoldás, hogy ne vesszen kárba a szülei munkája. Vállalkozóként két üzletet vezet, és gondoskodik a dolgozók megélhetéséről.
A COVID-járvány pozitív hatásai
Mészáros Gábor szerint majd minden cukrászat nyerhetett a járvány adta helyzetből.
Ahogy megjegyezte, semmilyen rendelet, szabály nem írta elő a cukrászdák teljes lezárását. Az első ijedelem után – ami 3 hétig tartott – ugyan majd mindenki bezárt, de azután óvatosan kinyitottak, és mindenki kereste a megoldásokat az életben maradáshoz. Számára az volt a legfontosabb, hogy a dolgozóit ne kelljen elbocsájtani, és ez sikerült is.
Úgy vélte, a bevételi kiútkeresések (házhozszállítás, viszonteladás stb.) sok időt és energiát emésztettek fel, azonban mind elenyészőek voltak az állami támogatáshoz képest. Gábor két bolt tulajdonosa, az egyik Grazban működik. A minimális forgalom munkaidőt szabadított fel, és jutott arra is idő, hogy végiggondolják a helyzetet, termékcseréket hajtottak végre, átbeszélték a főcukrásszal az alapanyag-beszerzést. A munkafolyamatokat racionalizálták, és vettek egy nagy kapacitású hűtőt, amelyet teletöltöttek félkész áruval. Így, mikor a nyitás elérkezett, teli pult várta a vendégeket.
A tradicionális magyar sütemények jövője
Görömbei Sándorné előadásában a házi jellegű sütemények szegmensét ragadta ki a témából. A jelenkori trendek egyike a retro érzés megjelenítése – legyen szó öltözködésről, bútorokról, ékszerekről vagy cukrászsüteményekről. A lakodalmas sütemények iránti megnövekedett igényt ő ezzel is magyarázza: apró falatok, melyek eszegetésre késztetik az embert. Idén a lakodalmas sütis tál vált a hazai piknikezők, grillpartik sztárjává.
Jagyutt Péter szerint amíg egy cukrász képes kézműves energiákat fektetni munkájába, addig a cukrászatnak van jövője. Az alkotó szellemiség jelentős irányítói a kreativitás és az innováció.
Szakképzési változások
Elek Csaba, a BGSZC főigazgató-helyettese hasznos és érdekfeszítő témákat járt körül. Szakképzési változások, munkaszerződések, anyagi érdekeltség szempontjai. Új lehetőségként mutatta be: van mód képzéshez kapcsolódó munkaszerződést kötni a már ott dolgozó munkavállalóval is. //
A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >Országos szintre lép a PENNY és a foodora együttműködése
November közepétől a PENNY vásárlói már országos szinten intézhetik akár…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >