Magazin: Üzleti érték az akadálymentesség

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 12. 11. 07:41

Az Access4You egy az akadálymentes környezetet hitelesen és részletesen leíró, tanúsító és minősítő szervezet, amely speciális igényű embertársaink mindennapi életét könnyíti meg – a programról Berecz Balázs alapító beszélt olvasóinknak.

Berecz Balázs
alapító
Access4You

A speciális igényűek (Spl): kerekes székesek, kismamák (babakocsisok), idősek, vakok és gyengénlátók, siketek és nagyothallók, kognitív hiánnyal élők mindennapjait jelentősen megnehezíti, hogy bizonyos épített tereket csak akkor tudnak használni, ha azok akadálymentesek számukra. Bonyolultabbá teszi a problémát előzetes felkészülésük, programtervezésük során, hogy az akadálymentességre vonatkozó információk nem elérhetőek, vagy az erre vonatkozó adatközlés nem megbízható, elsősorban konszenzusos viszonyrendszer hiányában. Megbízható, hiteles és részletes információk nélkül nem tudják, hogy mi vár rájuk egy adott helyszínen, így azt sok esetben nincs is bizalmuk használni.

Az ingatlanok tulajdonosai nem mindig ugyanazt értik akadálymentességen, ami valóban az. A legtöbb szolgáltató jószándékú, de az ügyfélterek, szállodák, éttermek üzemeltetői – megfelelő sztenderd hiányában – nem tudják, nem tudhatják pontosan, hogy kinek mi az akadálymentes.

A feladat tehát egy kereshető és szűrhető adatbázis létrehozása volt, amely minden releváns információt biztosít a speciális igényű embereknek az ingatlanok hozzáférhetőségéről és használhatóságáról, így teremtve élhetőbb környezetet és emberközpontúbb világot számukra. Ez lett az Access4You: egységes szempontrendszer szerint felméri a különféle helyszíneket, és minősíti az akadálymentesség szintjét, nyereségéből pedig hosszú távon érdemben kívánja támogatni az akadálymentes szolgáltatások és termékek fejlesztését, innovációját.

Az Access4You auditálja a helyszíneket, igény szerint javaslatot tesz a fejlesztésre, minősíti az akadálymentesség mértékét: alap, bronz, ezüst és arany fokozatba sorolja be az épületeket és helyszíneket, európai tanúsító védjegyet ad az arra jogosultaknak, és az access4you.io platformon keresztül tájékoztatja az SpI-ű felhasználókat a tanúsított eredményekről.

Az is fontos eleme a koncepciónak, hogy a program innovatív társadalmi felelősségvállalás lehetőségét kínálja a bekapcsolódó vállalkozások részére.

Kapcsolódó cikkeink