Uniós ügynökség: az éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek
Az Európában tapasztalt éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek, az elhúzódó aszályok ugyanis jelentős veszélyt jelentenek a növénytermesztésre, az élelmezésbiztonságra és az ivóvízellátásra – közölte jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn.
Az Európai Unió koppenhágai székhelyű ügynöksége jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények, különösen a rendkívüli hőség, az aszály, az erdőtüzek és az áradások még a derülátó felmelegedési forgatókönyvek mellett is súlyosbodni fognak Európában, és az egész kontinensen hatással lesznek az életkörülményekre.
Az értékelés szerint az európai szakpolitikák és alkalmazkodást segítő intézkedések nem tartanak lépést a gyorsan növekvő kockázatokkal
Sok esetben a fokozatos fellépés nem lesz elegendő, és mivel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség javításához számos intézkedés hosszú időt vesz igénybe, sürgős fellépésre lehet szükség az egyelőre még nem kritikus kockázatok esetében is. Egyebek mellett kiemelték, hogy a hőség és az aszály növénytermesztést fenyegető kockázata már most is kritikus szinten van Dél-Európában, de a közép-európai országok is veszélyben vannak. Az elhúzódó aszályok jelentős veszélyt jelentenek a növénytermesztésre, az élelmezésbiztonságra és az ivóvízellátásra – húzták alá. A jelentéstevők szerint megoldás lehet, akár az állati eredetű fehérjékről a fenntartható módon termesztett növényi alapú fehérjékre való részleges áttérés, ami – mint írták – csökkentené a mezőgazdaság vízfogyasztását és az importált takarmánytól való függőséget. A hőség továbbá az emberi egészség szempontjából is az éghajlati kockázatok legsúlyosabb és legsürgetőbb forrása – hívták fel a figyelmet. Veszélyben vannak például a szabadtéren dolgozók, az idősek és a rosszul hőszigetelt vagy a hűtéssel nem rendelkező lakásokban élők – emelték ki, majd hozzátették: a hőség és az aszályok jelentős kockázatot jelentenek az energiatermelésre, -szállításra és -keresletre is. Az EU kulcsszerepet játszhat az éghajlati kockázatok csökkentésében és a kockázatvállalás jobb megértésében, valamint abban, hogy jogalkotás, megfelelő irányítási struktúrák, nyomon követés, finanszírozás és technikai támogatás révén hogyan lehet ezeket kezelni – tette hozzá érzékelésében az uniós ügynökség.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Jön a szintetikus hús és a műtojás?
Az Európai Bizottság szerdán bejelentette két új európai polgári kezdeményezés…
Tovább olvasom >Befejeződött a nyári aratás
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári…
Tovább olvasom >Minden dísznövénycsoport nettó árbevétele nőtt 2023-ban
A dísznövénytermesztés nettó árbevétele 2023-ban az adatfelvétel keretein belül beérkezett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >