Uniós fellépés szükséges az európai rizstermelés védelme érdekében

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 08. 11:35

Uniós fellépésre van szükség az európai rizstermelés védelme érdekében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.

rizs

Az FM közölte, hogy Fazekas Sándor az EU mezőgazdasági és halászati tanácsülésen elhangzottakat értékelve kijelentette: az európai, így a magyar rizstermesztésnek csak akkor lehet jövője, ha a külső országokból érkező rizsre ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint az unión belüli termelésre. A testület most először foglalkozott a rizstermesztéssel, az érintett tagállamok a lehetséges intézkedések meghozatalát kérték az Európai Bizottságtól – írták.
Fazekas Sándor figyelmeztetett arra is, hogy a kedvezményes importvámok miatt átalakul az európai rizstermelés, emiatt egyes régiókban már 50 százalékkal csökkent a termőterület – áll a közleményben.
Magyarország a rizstermelő országok februári fórumán is részt vett Milánóban, az itt elfogadott nyilatkozat szerint az európai rizstermelés hozzájárul a környezet védelméhez, több régióban történelmi és kulturális értéket is képvisel – írta a minisztérium.
Magyarország számára a vidéki munkalehetőségek megőrzését is segíti a rizstermesztés, amely a régió vízháztartására nézve is előnyös, ráadásul a más növények termesztésére alkalmatlan, szikes területeket hasznosítja – olvasható az FM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink