Újra nő a dohánytermékek feketepiaca

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 01. 21:43

Az illegális dohánykereskedelem újra növekedésnek indult, derül ki a GfK Hungária legfrissebb vizsgálatából. A piackutató a dohányipari szereplők megbízásából 2004 óta vizsgálja a dohányipari termékek feketepiacának alakulását európai módszertan szerint.

A hivatalos adatok alapján Magyarországon 2011-ben a dohányipari termékekből származó teljes árbevétel 500-510 milliárd forintot ért el. A költségvetésnek 287,2 milliárd forint jövedékiadó- és 96,5 milliárd forint áfabevétele származott a dohánytermékek értékesítéséből. Az elmúlt évben 13,68 milliárd szál cigarettát és összesen 4387 tonna fogyasztási dohányt értékesítettek a hazai piacon.

A dohánypiac mérete 2007 óta stagnál, illetve csökken, de emellett a dohánypiaci termékekből származó állami bevételek folyamatosan növekedtek. Az elmúlt másfél éves időszakban három jövedékiadó-emelésre került sor, ami több mint 20 százalékos adóemeléssel járt együtt.

A 2012. évi vizsgálat azt mutatja, hogy a korábbi évek fokozatosan csökkenő trendje megállt, és újra növekedett a külföldi vagy hamis termékek aránya.

Az eddig a feketekereskedelem által leginkább sújtott keleti országrészből (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Hajdú-Bihar megye) fokozatosan tevődik át az illegális forgalom a déli megyékre (Csongrád megye, Bács-Kiskun megye és Tolna megye). Azzal együtt, hogy a legtöbb külföldi termék még mindig ukrán, illetve fehérorosz eredetű, a déli megyékben a Szerbiából érkező cigaretták terjednek. A külföldről érkezett teljes cigarettamennyiség 29 százaléka származik manapság déli szomszédunktól, bár ez az arány korábban nem érte el a 20 százalékot.

Kapcsolódó cikkeink