Újabb rendeletben tiltja meg Franciaország a növényi alapú termékek húshoz kapcsolódó jelölését
A francia kormány újabb kísérletet tesz arra, hogy megakadályozza a francia gyártókat a növényi alapú élelmiszerek húshoz kapcsolódó kifejezésekkel jelölésében. A növényi alapú húsalternatívák Franciaországon kívül működő gyártóit a szabályozás nem érinti.
A mezőgazdasági minisztérium múlt héten kiadott és elvileg május 1-jétől hatályos új rendelete megtiltja a „növényi alapú fehérjéket” tartalmazó termékek esetében a „sonka” és „steak” kifejezések használatát.
További szavak, amelyek a jövőben szintén tilalom alá kerülhetnek, többek között a következők: filé, hamis filé, grill, escalope, entrecôte, rumpsteak (spitzfartő), aiguillette baronne (tri tip, marhafartő) és a hentes is.
A dokumentum továbbá tartalmaz egy több mint 100 kifejezésből álló listát is, amelyek mindegyike olyan állati eredetű termékekre használható, amelyek növényi eredetű fehérjéket is tartalmaznak, bár a húshoz kapcsolódó megjelölés ezekre azzal a feltétellel alkalmazható, ha a növényi eredetű fehérje mennyisége a termékben korlátozott. Például a „bacon” szó használatához egy termék csak 0,50%-nyi, míg a „chipolata” esetében 1%-nyi növényi fehérjét tartalmazhat.
Az előírásokat be nem tartó francia gyártók 1500 és 7500 euró (1622 dollár) közötti összegű bírságra számíthatnak. A Franciaország határain kívül eső országokban növényi alapú húsalternatívákat gyártókat nem érinti a döntés.
Franciaország 2022-ben már megpróbált hasonló rendeletet elfogadni, amelyet azonban a francia Államtanács felfüggesztett.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Áruveszteség-csökkentő megoldás
A francia Groupement Les Mousquetaires, mely olyan márkákat képvisel, mint…
Tovább olvasom >A növényi alapú innovációkra ösztönzőleg hat a fermentáció, a regionális ízek és az árparitás
Bár a növényi alapú ágazat eddig is jelentős sikereket ért…
Tovább olvasom >Növényi alapú termékekkel kiváltható a hús, tojás és tej a fenntarthatóbb jövőért
Egyre többen választanak növényi alapú termékeket a hagyományos élelmiszerek helyett,…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek januárban
2025 januárjában az ipari termelői árak átlagosan 9,1 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >Húsvéti sonkákat, gyümölcsleveket és gluténmentes termékeket vizsgál a fogyasztóvédelem
Megkezdte a húsvéti sonkák, gyümölcslevek és gluténmentes termékek vizsgálatát a…
Tovább olvasom >Lóga Máté: az elrugaszkodás éve lehet 2025
A kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése azt mutatja, hogy az elmúlt…
Tovább olvasom >