Újabb rendeletben tiltja meg Franciaország a növényi alapú termékek húshoz kapcsolódó jelölését
A francia kormány újabb kísérletet tesz arra, hogy megakadályozza a francia gyártókat a növényi alapú élelmiszerek húshoz kapcsolódó kifejezésekkel jelölésében. A növényi alapú húsalternatívák Franciaországon kívül működő gyártóit a szabályozás nem érinti.
A mezőgazdasági minisztérium múlt héten kiadott és elvileg május 1-jétől hatályos új rendelete megtiltja a „növényi alapú fehérjéket” tartalmazó termékek esetében a „sonka” és „steak” kifejezések használatát.
További szavak, amelyek a jövőben szintén tilalom alá kerülhetnek, többek között a következők: filé, hamis filé, grill, escalope, entrecôte, rumpsteak (spitzfartő), aiguillette baronne (tri tip, marhafartő) és a hentes is.
A dokumentum továbbá tartalmaz egy több mint 100 kifejezésből álló listát is, amelyek mindegyike olyan állati eredetű termékekre használható, amelyek növényi eredetű fehérjéket is tartalmaznak, bár a húshoz kapcsolódó megjelölés ezekre azzal a feltétellel alkalmazható, ha a növényi eredetű fehérje mennyisége a termékben korlátozott. Például a „bacon” szó használatához egy termék csak 0,50%-nyi, míg a „chipolata” esetében 1%-nyi növényi fehérjét tartalmazhat.
Az előírásokat be nem tartó francia gyártók 1500 és 7500 euró (1622 dollár) közötti összegű bírságra számíthatnak. A Franciaország határain kívül eső országokban növényi alapú húsalternatívákat gyártókat nem érinti a döntés.
Franciaország 2022-ben már megpróbált hasonló rendeletet elfogadni, amelyet azonban a francia Államtanács felfüggesztett.
Just Food
Kapcsolódó cikkeink
Kivezeti a német piacról a Provamel márkát a Danone
Augusztustól megszünteti a Provamel márka forgalmazását a Danone Németországban. A…
Tovább olvasom >Megmentette a Deliciously Ella az Allplants márkát
A Deliciously Ella tulajdonosai, Ella és Matthew Mills megvásárolták a…
Tovább olvasom >Európába is megérkezik a Just Egg
A brit székhelyű Vegan Food Group (VFG) megállapodást kötött az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Legalább 16 százalékos drágulást érez a fiatalok fele
Átlagosan 19 százalékos inflációt érzékeltek a fiatalok idén februárban, de…
Tovább olvasom >Bővülő élelmiszer-termelési kapacitás: mintegy 1,9 milliárd forintot fordít üzemei fejlesztésére 2025-ben a SPAR Magyarország
A gyártási kapacitását jelentős mértékben megnövelő berendezésekkel bővíti idén a…
Tovább olvasom >OKSZ: az árrésstop elérte a kívánt hatást, ki lehet vezetni
Az árrésstopban érintett élelmiszerek átlagos kosárértéke egyértelműen csökkent a rendelkezés…
Tovább olvasom >