Újabb projekt AKI-részvétellel – ET4D

Szerző: STA Dátum: 2023. 11. 08. 09:30

Az új digitális technológiák költségesek, miközben gyakran csak egy szűk felhasználási területre korlátozódnak, ezért terjedésük lassú az állattartásban. Az ET4D projekt a tejágazatra összpontosít, és célja a különböző szenzorok által szolgáltatott információk összekapcsolása, valamint olyan módszertan és szoftvereszközök fejlesztése, amelyek segítségével az összegyűjtött szenzoradatok alapján különböző célcsoportokra szabott jelentéseket lehet automatikusan létrehozni.

(Fotó: Pixabay)

Ennek érdekében egy már létező, szenzoros érzékelőket magába foglaló adatmenedzsment rendszer (AMR) kibővítését és validálását tervezi a projekt. Másfajta érzékelőrendszerekből származó adatok rendszerbe építésének lehetőségeit is megvizsgálják, továbbá egy kisgazdaságok számára készülő, egyszerűsített érzékelőrendszer potenciális alkalmazhatóságát. Az új rendszert több országban, azaz különböző technológiai, éghajlati és társadalmi-gazdasági körülmények között működő tejelőszarvasmarha-istállókban tesztelik, miután a kiválasztott üzemekben felmérték, és javították az internetkapcsolat minőségét. Társadalomtudományi módszerekkel tanulmányozzák a tejértéklánc potenciális adatfelhasználóinak elvárásait és információs igényeit. Pontozási módszertant dolgoznak ki az AMR adatszűrő és aggregáló algoritmusai számára a releváns információk kinyeréséhez. Végezetül, egy moduláris webalkalmazás fejlesztésével az AMR-rel nyert információkat az érdekcsoportok igényeire szabva teszik elérhetővé.

Az AKI egy hazai tejtermelő tehenészet kiválasztásával közreműködik az AMR rendszer tesztelésében és fejlesztésében, valamint a tejértéklánc potenciális adatfelhasználóinak információs igényét felmérő társadalomtudományi vizsgálatok megtervezésében és kivitelezésében. Bővebb információ itt található az adott témában.

AKI PÁIR

Kapcsolódó cikkeink