Újabb egyeztetés az MVI és az Artisjus között

Szerző: Trademagazin Dátum: 2018. 02. 26. 09:35

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület képviselői 2017. novemberben kétoldalú egyeztetést folytattak arról, hogy milyen módon, milyen feltételek mellett csökkenthetőek a vendéglátóhelyek jogdíjai. Az MVI korábban eljuttatta elképzeléseit az Artisjusnak, amelyben többek között javaslatot tett arra is, hogy konkrétan hány százalékos jogdíjkedvezményt tartana kívánatosnak.

Az Artisjus pozitívan fogadta az MVI javaslatait és nyitott a további tárgyalásokra. Emellett felajánlotta az online kapcsolattartással elérhető 3%-os kedvezmény igénybevételét, amelyre egy regisztrációt követően lenne lehetősége a vendéglátóhelyeknek. Az Artisjus az MVI támogatását kérte abban, hogy a tagjai közé tartozó vendéglátóhelyek regisztrációja gördülékeny legyen. Az online ügyintézés mellett kedvezményt úgy is el lehetne érni, hogy az ebben érintett helyek az eddigieknél hatékonyabban szolgáltatnának adatot az élőzenei elhangzásokról. Ennek a kidolgozásához is kérte az Artisjus az MVI együttműködését.

A felhasználási szerződést érintő feltételeken kívül szóba került a szerzői jogdíjfizetéssel kapcsolatos piaci helyzet egyértelművé tétele is – ideértve az Artisjus mellett működő közös jogkezelő szervezetek működésének jogi alapjainak pontos megismerése.t. Ehhez kapcsolódóan az Artisjus tájékoztató kampányt tervez, amelyben az MVI által is javasolt kommunikációs csatornákon bemutatná tevékenységét a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén működő vállalkozások számára.

Mindezek mellett a jövőben az MVI és az Artisjus nagyobb hangsúlyt helyez a közös kommunikációra és sajtómegjelenésekre, hogy ezzel is erősítsék a két szervezet közötti együttműködést, és elősegítsék a szerzői jogdíjfizetéssel kapcsolatos információk hatékonyabb eljutását az érintett felhasználókhoz.

Kapcsolódó cikkeink