Új üzemmel gazdagodott a Gabonakutató Nonprofit Kft

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 03. 12:25

A Gabonakutató Nonprofit Kft. szuperkorai és korai érésű hibridkukorica vetőmagjai iránt megnövekedett kereslet kielégítését teszi lehetővé az az új üzemépület, melyet pénteken adtak át Kiszomboron – közölte Szilágyi László, az állami tulajdonú cég ügyvezető igazgatója.

Huszonöt év után ez az első új épület, mellyel a kutatóintézet gazdagodhatott – mondta a szakember a 450 négyzetméteres, könnyűszerkezetes üzemépülete átadási ünnepségén. A versenyképesség javításához szükséges fejlesztések azonban nem álltak le a cégnél, idén is mintegy 100 millió forint értékű eszközt vásárolt az intézet.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. néhány napon belül bead egy fejlesztési pályázatot is, amellyel 280 millió forintos beruházással 320 hektár termőföld öntözését tenné lehetővé Kiszombor határában – tudatta Szilágyi László.

Az új épületben – amelyet 44 millió forintért szegedi Berill Invest Kft. húzott föl kevesebb mint két hónap alatt – a kukoricahibrid előállításhoz szükséges nemesítési anyagok, vonalak termésének feldolgozását végzik majd. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a kedvezőbb körülmények között nagyobb mennyiségű és jobb minőségű alapanyag előállításra és tárolásra nyílik lehetőség.

Az utóbbi évek nemesítési eredményeinek köszönhetően megnőtt a kereslet a szegedi kukorica hibridek iránt, melyek a multinacionális cégek fajtáihoz képest jobban alkalmazkodnak a szárazsághoz, és kedvezőbben viselik az esetleges technológiai hibákat. Az új, korai és szuperkorai fajtajelöltek biztató eredményei előrevetítik, hogy elsősorban a környező államokba, s azon belül is Oroszországba, Ukrajnába és Fehéroroszországba irányuló export további fog nőni – közölte az igazgató, hozzátéve: a FÁK-országokba irányuló hibrid kukorica vetőmag export már jelenleg is meghaladja a hazai értékesítés volumenét. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink