Új tésztagyárat épít a Gyermelyi

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 31. 11:26

7,1 milliárd forintos beruházással egy új tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt. A meglévő tésztagyár mellé épülő új üzem egy 11.600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül. Az így létrejövő tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes magyarországi tésztafogyasztás méretét és egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartózó tésztagyár jön létre a jövő év elejére.
A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy teljesen zárt vertikumot működtet a Gyermelyi Vállalatcsoport, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

Gyermelyi-204

A piacvezető Gyermelyi tészta egy 2006-ban átadott high-tech üzemben készül jelenleg is. Az elmúlt évek piaci bővülésének köszönhetően azonban a beépített kapacitás kihasználtsága elérte a jelenlegi üzemméret határát, az idei évben 34.000 tonna tészta kerül ki a gyártósorokról. A magyar és az exportpiacokon való növekedés dinamikájának fenntartása érdekében szükségessé vált a kapacitás bővítése, így a meglévő üzem mellé egy azzal megegyező méretű új tésztagyár és raktárbázis épül meg.
A 7,1 milliárd Ft összértéket képviselő beruházáshoz a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 2,4 milliárd Ft vissza nem térítendő állami forrást kap a vállalat.
A beruházás az új, automata magasraktár építésével indult, mely két hónap múlva már fogad is árut, így a meglévő raktárkapacitás megduplázódik, ugyanis az új raktárban a 8200 rakathelyből több mint 3000 rakathely duplaraklap tárolására is alkalmas lesz.
A tésztagyári fejlesztés az év elején a közművek átépítésével megkezdődött, most kerül sor a tésztagyár alapkőletételére. A nyár végeztével várhatóan elkészül a csarnok, ősszel pedig már megkezdődik a technológia telepítése. Két nagyteljesítményű, modern, svájci gépsor kerül az új üzembe. Az apróáru gépsor 4000 kg/óra, a szálasáru gépsor 3500 kg/óra kapacitású lesz. A gépekhez automata csomagolórendszerek kapcsolódnak, melyeket pálya köt össze a raktárakkal.
A beruházás a legmodernebb, automatizált technológia alkalmazásával jár együtt, és bár az élőmunka szükséglete minimális, további 20 fővel bővül a vállalatcsoportnál dolgozó 500 munkavállaló száma, mely vállalás is volt a támogatásért cserébe, csakúgy mint az éveken keresztül megvalósuló stabil, kiszámítható bérfejlesztés.
A fejlesztést követően a két tésztagyár kapacitása meghaladja majd a teljes magyarországi piac méretét, a Gyermelyi a közép-európai régió meghatározó tésztagyártó központjává válik.
Az energiahatékonysági elemekkel is rendelkező fejlesztés további lehetőséget teremt a Gyermelyi számára, hogy a dinamikusan fejlődő, jelenleg az értékesítés ötödét kitevő exportértékesítését tovább bővítse, és még jobban bekapcsolódjon a nemzetközi körforgásba.
A tésztagyári fejlesztésen túl az idei évben befejeződik egy további 2 milliárd Ft-os önerős beruházás is, melynek keretében egy új takarmánygyár kezdi meg működését. A nagyobb kapacitású, korszerű takarmánygyár szolgálja ki a vállalatcsoportnál tartott 540.000 tojótyúk táplálékigényét, és egyúttal megteremti a lehetőséget a tojástermelés tervezett jövőbeni bővítéséhez.

Vendégségben a Gyermelyinél
A Gyermelyi az elmúlt évtizedek alatt következetes üzletpolitikájával, folyamatos beruházásaival és kiváló minőségű termékeivel elismertséget szerzett a hazai fogyasztók körében. Főbb termékeivel piacvezető, ezzel meghatározó pozícióval bíró szereplője a magyar piacnak. Az elmúlt években pedig dinamikusan bővíti exporttevékenységét is.
A Gyermelyi Vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben is. Három korszerű tojófarmon évente 140 millió darab tojást termel, melynek egyik felét héjas tojásként értékesíti, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Így – a gyártott termékek összetételétől függően – naponta akár félmillió darab friss tojást is felhasznál a jelenlegi tésztagyár, melyben napi másfélmillió adag tészta készül.
Az értékesítés legnagyobb részét a friss tojással készült prémium tészták adják, de egyre jelentősebb az erőteljes növekedést produkáló durumtészta forgalma is.
A tésztaértékesítés az elmúlt években dinamikusan bővült, az idén várhatóan 34.000 tonna tésztát fog értékesíteni a vállalat, melynek már több mint 20 %-a az országhatárokon túl, zömében az Európai Unióban talál gazdára.
A tészta növekedésében fontos szerepe volt a 2013-ban átadott, durumbúza őrlésére is alkalmas malomnak, mellyel az utolsó fontos tésztaipari alapanyag előállítása is vállalaton belülre került.
A Gyermelyi gabonaőrlés két korszerű, jól kihasznált malommal rendelkezik. Évente 140.000 tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó, biztos lábakon álló szereplője. Őrleményei kiváló minőségűek, melyekkel mind az igényes ipari vevőknek, mind a fogyasztóknak megfelelő választást tud nyújtani.
A gabonaőrléshez a 8.880 hektáron gazdálkodó Gyermelyi növénytermesztés biztosítja a hátteret, mely a vetőmag előállításától kezdve felügyeli a termesztési folyamatot, így mind mennyiségi, mind minőségi oldalról komoly biztonságot jelent a tészta termékpályának. A jó minőségű durum- és lágybúza alapanyagnak, valamint a korszerű, versenyképes tésztagyártásnak köszönhetően a cég az olasz versenytársakkal szemben is sikerrel versenyez a nemzetközi tésztapiacon.
A Gyermelyi a saját növénytermesztés mellett egy évtizedek óta sikeres integrációt is működtet, több mint 200 magyar búzatermelő partnernek nyújt kiszámítható, korrekt együttműködést és biztos felvevőpiacot, mellyel a saját művelésű területeken túl további 17.000 hektárnyi területet integrál a rendszerébe.
A kiváló minőségű és egyúttal impozáns mennyiségű élelmiszert gyártó Gyermelyi Vállalatcsoport külön értéke, hogy mindmáig teljes egészében magyar tulajdonban van. A cégcsoport több évtizedes, szerves fejlődése alatt is meg tudott maradni hazai kézben. A tulajdonosok zömében Gyermelyhez kötődő magánszemélyek, sokan közülük ma is aktív dolgozók, vagy vezetők a cégnél.
Folyamatos modernizáció, növekvő exportbevétel
A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. Az idei év nem csak a 9 milliárd Ft-ot meghaladó beruházás nagyságrendje miatt mérföldkő a vállalatnál, hanem azért is mert a tésztagyári és a takarmánygyári beruházásokkal jó méretgazdaságosságú, európai léptékben is hatékonyan működtethető termékpályák jönnek létre. Ezzel pedig a hazai és az exportpiacokon való versenyképesség is jelentősen növekszik.
A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.

Kapcsolódó cikkeink