Új óriás jelenhet meg a kiskereskedelmi láncok sorában

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 12. 11:31

Egy esetleges egyesülésről kezdett tárgyalni a holland Ahold és a belga Delhaize kiskereskedelmi lánc. A lapértesülések szerint magas szinten folyó tárgyalások még csak éppen elkezdődtek. A befektetők azonban egyből ugrottak a sztorira, ugyanis a részvények árfolyama több százalékkal ugrott feljebb – írja a Reuters nyomán a portfolio.hu.

aholdA holland kiskereskedelmi cég, az Ahold és a belga üzletlánc, a Delhaize közt magas szinten tárgyalások indultak a két cég egyesülésével kapcsolatban – írja a Reuters belga újságokra hivatkozva. Az értesülések szerint az egyeztetések még igen csak a korai szakaszban tartanak. Az Ahold és a Delhaize szóvivője nem akarta kommentálni a piaci pletykát.

A belga üzletláncot már évek óta az Ahold potenciális partneri célpontjának tartják az elemzők. A két társaság közt már korábban is folytak előrehaladt egyeztetések 2006-ban és 2007-ben. A két cég esetleges egyesülésével Európa egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége jöhetne létre: az Ahold 15,5 milliárd eurós és a Delhaize 7,5 milliárd eurós piaci kapitalizációval rendelkezik, míg a listavezető Tesco részvényeit 25,3 milliárd euróra tartják a befektetők.

Az árbevételt tekintve is az egyik legnagyobb piaci szereplő lehetne az egyesült vállalat Európában. A folyó évre elemzők az Aholdtól 37 milliárd eurós árbevételre, a Delhaize-tól 24,1 milliárd eurós árbevételre számítanak. (portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink