Tüntetésekre készülnek a spanyol gazdák

Szerző: STA Dátum: 2024. 01. 31. 10:15

Több európai országot követve a spanyol gazdák is tüntetésekre készülnek, miután a három legnagyobb spanyol gazdaszervezet kedden megállapodott a megmozdulásokról.

(Fotó: Pixabay)

Az érdekképviseletek közös közleménye szerint az első, regionális szintű demonstrációkra a „következő hetekben” kerül sor, konkrét időpontot egyelőre nem jelöltek meg. A szervezetek tiltakozásukat fejezték ki amiatt, hogy az unión kívüli országokból származió olcsó mezőgazdasági termékek lenyomják az uniós és spanyol termékek árát, miközben nem felelnek meg az EU-s normatíváknak. „Az ellentmondást és képmutatást képviselik az EU politikai fellépésében.(…) Tisztességtelen verseny, amely több ezer gazdaság életképességét kockára teszi Spanyolországban és Európában” – fogalmaztak. Mint írták, az európai és spanyolországi mezőgazdasági szektor egyre növekvő frusztrációba és nyugtalanságba süllyed a nehéz körülmények és az EU-szabályok által generált fullasztó bürokrácia miatt. „Létfontosságú a közösségi preferenciák helyreállítása élelmiszerszuverenitásunk helyreállításához és garantálásához” – hangsúlyozták.  Akcióikkal egy olyan ambiciózus cselekvési tervet követelnek, amely európai, belföldi kormányzati és tartományi szintű intézkedéseket is tartalmaz az aszályból, az ukrajnai háborúból, a közös agrárpolitikából és a munkaügyi kérdésekből adódó problémák kezelésére.

A COAG, az UPA és az ASAJA szervezetek közleményükben kifogásolták újabb uniós szabadkereskedelmi megállapodások megkötését

Mint írták, szorgalmazni fogják a többi közt a Mercosur-megállapodásról szóló tárgyalások leállítását, valamint az Új-Zélanddal kötött egyezség ratifikálásának megtagadását. Emellett Spanyolország kormányának az Európai Bizottság felügyelete mellett fokoznia kell az ellenőrzést a marokkói határon, hogy az importált marokkói mezőgazdasági termékek megfeleljenek az EU belső előírásainak – emelték ki. Követeléseik közt szerepel a Közös Agrárpolitika (KAP) „rugalmasabbá és egyszerűbbé tétele”, mivel úgy vélik, hogy a túlzott bürokrácia vállalhatatlan költségeket okoz a hivatásos gazdálkodóknak, és nem teszi lehetővé a környezetvédelmi célkitűzések teljesítését.

MTI

Kapcsolódó cikkeink