Triplebar Bioval együttműködve mikrobiális fermentációba kezd a FrieslandCampina Ingredients

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 01. 12. 09:07

A FrieslandCampina Ingredients a Triplebar Bio speciális biotechnológiai tudását használja sejtalapú fehérjék precíziós fermentációval történő előállításának fejlesztésére. Az együttműködés célja olyan innovatív alternatív fehérjemegoldások kifejlesztése, amelyek az emberi egészségre pozitív hatással vannak, a csecsemőtápszer-gyártásban is használhatók és csökkentik a hagyományos fehérjeforrásoktól való függőséget.

A precíziós fermentációban hatalmas potenciál rejlik ” – mondta Anne Peter Lindeboom, a FrieslandCampina innovációs ügyvezető igazgatója egy interjúban. “A növekvő számú és egyre öregedő népesség igényeinek kielégítéséhez egyre több kiváló minőségű fehérjeforrásra van szükség“.

A vállalat azzal, hogy egyszerre kínálja tejtermékek és alternatív fehérjék széles választékát, elérhetővé teszi ügyfelei számára a fogyasztóknak a minél hosszabb, fitt és aktív élethez elengedhetetlen táplálkozási megoldásokat.

Peter Lindeboom úgy látja, hogy a tejtermék-összetevők mint kiváló minőségű fehérje- és prebiotikumok-forrás továbbra is “létfontosságú szerepet” fognak játszani a táplálkozás jövőjében.

Ugyanakkor a FrieslandCampina folyamatosan új utakat keres a természet és a technológia nyújtotta lehetőségek segítségével a különleges táplálkozási igényű fogyasztók támogatására, és az olyan problémák megoldására, mint például a tápszerhiány.

Mikrobiális sejtgyártás

A két vállalat precíziós fermentációval mikrobiális sejteket fog előállítani, melyek a korai életkorban és felnőttkorban is támogatólag hathatnak az emberi egészségre és táplálkozásra.

A vállalat szerint az élelmezésbiztonság gyengülőben, a csecsemőtápszer-hiány, az akadozó ellátás, az aszály és a globális instabilitás csak fokozza az élelmezés  területén jelentkező egyre nyilvánvalóbb szűkösséget.

A Triplebar hardvert, szoftvert, biológiát és biokémiát integráló megközelítése segítségével olyan új termékek és biológiai gyártórendszerek fejleszthetők, amelyek képesek a természetes evolúciót akár felgyorsítva lemásolni.

A kibocsátás csökkentése

A FrieslandCampina célja, hogy az általa előállított tejtermékek 2050-re klímasemlegesek legyenek, és már most is kínál a cég bolygóbarát sajtoti. Mindezt úgy, hogy kínálatuk középpontjában továbbra is a hagyományos tejtermékek állnak majd, ezért is vonják be a gazdaságokat klímacéljaik megvalósításába.

Ugyanakkor a vállalat a fenntartható termelésre és a kibocsátás minimalizálására törekszik majd a portfóliójában lévő alternatív, nem tejtermékekből készült összetevők esetében.

Az együttműködés olyan innovatív alternatív fehérje-megoldások kifejlesztését célozza, amelyek csökkentik a hagyományos fehérjeforrásoktól való függőséget.

A precíziós fermentációból származó fehérjék fogják alkotni a nem-tejfehérje portfóliónk egy részét. Célunk, hogy e fehérjék előállításához kevesebb föld és víz felhasználására legyen szükség, és az állati eredetű fehérjékkel egyenértékű fehérje esetén kevesebb károsanyag-kibocsátással járjanak” – hangsúlyozza a szakember.

Precíziós fermentációs boom

A FrieslandCampina 2016-ban kezdte el alkalmazni a precíziós fermentációt humán tej oligoszacharidok előállítására. Azóta a technológia alkalmazása elterjedt az élelmiszeriparban.

2022-ben a hagyományos tejipari szereplő Bel Group is túllépett a hagyományos sajtkínálaton és precíziós fermentációs technológiákba fektetett és a mikrobák erejét használva kezdett tejsavót és kazeint előállítani. Ugyanezt az eljárást alkalmazva fejlesztettek tejalapú fagylaltot és tejcsokoládét tehén nélkül.

Nemrégiben a dán aromagyártó EvodiaBio 6,4 millió dolláros tőkebevonást eszközölt a célból, hogy az élelmiszer- és italipar számára nélkülözhetetlen fenntartható aromák gyártásának globális kulcsszereplőjévé váljon. A vállalat már be is mutatta a fenntartható aromák előállítására precíziós fermentációt használó technológiai platformját.

Ám a fenti példákon túl is számos start-up fordult már a precíziós fermentáció felé például a nem fenntartható pálmaolajat helyettesítő alternatíva fejlesztése érdekében.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink