A TREI Real Estate 40 Spar-áruházat értékesített az Erste Ingatlan Alapoknak

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 07. 10. 11:38

Az első félév utolsó napján került lezárásra a legnagyobb kiskereskedelmi portfolió értékesítése Magyarországon. A német Tengelmann csoport ingatlanbefektetési cége, a TREI Real Estate egy közel 40 Spar áruházból álló csomagot értékesített az Erste Alapkezelő által menedzselt befektetési alapoknak.

Spar_small
Ezzel a tranzakcióval a TREI Real Estate sikeresen konszolidálta magyarországi tevékenységét és a meglévő portfoliójának a végleges értékesítését. Az osztrák portfolió eladását követően Magyarországon másodikként sikerült a csoportnak a stratégiai célját megvalósítania, amivel folytathatja az egyesült államokbeli, német, cseh és lengyel ingatlanfejlesztési projektekre való összpontosítást.

Az ingatlancsomag kereskedelmi egységeinek(két kivétellel) minden eleme a Spar Magyarország Kft. részére hosszútávon bérbeadott kiskereskedelmi egység. A portfolió összterülete meghaladja a 39.500 m2-t és az egyes szupermarketek az ország összes nagyvárosában megtalálhatóak, többek között Budapesten is, ahol 13 áruház cserélt gazdát. Az áruházak korábban a szintén Tengelmann tulajdonba tartozó Plus élelmiszeráruház-láncnak voltak bérbe adva, annak a Sparral való 2008 végén elhatározott egyesüléséig.
A megegyezés a hónap utolsó napján lett végleges az Erste Alapkezelő Zrt.-vel, amely közel ezerötszáz milliárd forintnyi vagyont kezel; 950 milliárd befektetési alapokban, 450 milliárd pedig a nyílt végű ingatlan alapokban található.
“Ennek a tranzakciónak köszönhetően egy fontos lépést tett a TREI Real Estate a stratégiai feladatainak elérésében. Amellett, hogy értékesítettük meglévő ingatlanjainkat a kisebb lakosságú országokban, cégünk lakóingatlanok és kiskereskedelmi parkok fejlesztésén kíván tovább dolgozni. Az elmúlt két és fél évben történt osztrák és magyar portfolióink, valamint a logisztikai ingatlanjaink értékesítését követően vállalatunk ismét a növekedésre kíván fókuszálni.” – említette Pepijn Morshuis a TREI Real Estate vezérigazgatója.”
„Az Erste Ingatlan Alap és Erste Euró Ingatlan Alap tovább bővítette a már így is jelentős kiskereskedelmi portfólióját, melyben fontos részt képviseltek ez idáig is a Spar Magyarország részére bérbe adott ingatlanok. A tranzakcióval tovább nőtt azon ingatlanok listája, melyeket kiváló partnerünkkel, a Spar Magyarországgal közösen hasznosítunk befektetőink megelégedésére. A vevő személyét jelentő két alap ezzel az ügylettel nagymértékben növelte a bérleti díj bevételük futamidejét, illetve az idén már több mint 110 millió eurót kitevő ingatlanbefektetéssel az alapok tulajdonosainak várható hozamát is.” – nyilatkozta Pázmány Balázs, az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke.
A tranzakció értékesítésében a Colliers International magyarországi irodája működött közre, annak előkészítésétől a lezárásáig. Az eladó jogi képviseletét a CMS CameronMcKenna látta el.
„Nagyon örülünk, hogy a német Tengelmann csoport a Colliers Internationalt bízta meg a vállalat konszolidációjának támogatására. Ezzel az ügylettel a magyar ingatlanbefektetési piac a valaha volt legerősebb első félévét produkálta, mely során a teljes volumen meghaladta a 800 millió eurót. Egy nagyon értékes ingatlanportfoliót sikerült értékesítenünk egy komplex folyamat során, melyben számos és igen jelentős befektető vett részt. Fontos megjegyezni, hogy az idei évben ezt az ügyletet követően, további nagy értékű kiskereskedelmi akvizíciók várhatóak és valószínűsíthető, hogy 2017-ben először ez az eszközosztály fogja elérni a legnagyobb piaci részesedést, megelőzve az általában legnépszerűbb irodai kategóriát” – emelte ki Vécsey Bence MRICS, a Colliers Befektetési Üzletágának igazgatója.

Az értékesítés semmilyen hatással nem lesz a boltok működésére.

(Forrás: TREI Real Estate, Erste Asset Management, Colliers International)

Kapcsolódó cikkeink