Továbbra sincs trendforduló a hazai turizmusban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 11. 00:06

2009. január és szeptember között a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek, illetve vendégéjszakák száma 11, illetve 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értékétől – közölte a KSH.

A szálláshelyek árbevétele folyó áron 9%-kal mérséklődött. Szeptemberben is – akár az első nyolc hónap mindegyikében – alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban.
A szálláshely-szolgáltatási piacot 2009 eleje óta visszaesés jellemzi, a trendforduló egyelőre nem következett be.
2009. január–szeptemberben a 2512 ezer külföldi vendég és az általuk eltöltött 7320 ezer vendégéjszaka egyaránt 11%-kal csökkent 2008 azonos időszakához képest.
Németország, Lengyelország, Olaszország, Románia, Hollandia, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia esetében a vendégéjszakák száma visszaesett, hét küldő ország – Ausztria, Csehország, Szlovákia, Kína, Finnország, Izrael, Svájc –, valaminta kis súlyt képviselő Afrika esetében bővült a vendégforgalom. Legnagyobb mértékben a szlovák állampolgárok által eltöltött vendégéjszakák száma nőtt (31%-kal).
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezőkegyüttes aránya 27%, mely 3 százalékponttal esett vissza a 2008 január–szeptemberében mért értékhez képest. A szabadidős céllal történő utazások 11%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt. 2009.január–szeptemberben a szállodai vendégek 27%-át a gyógy- és wellness-szállodák fogadták, a szállodák külföldi vendégeinek 16 és belföldi vendégeinek 39%-a vett igénybe ilyen típusú szolgáltatásokat.
Kapcsolódó cikkeink