Tovább erősödött a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban szeptemberben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 26. 11:00

Tovább erősödött a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban, a Conference Board indexe 18 éves csúcsra emelkedett szeptemberben.

A Conference Board nonprofit gazdasági kutatóintézet kedden közölte, hogy szeptemberben 138,4 pontra, 2000 szeptembere óta a legmagasabbra emelkedett a fogyasztói bizalmi index az augusztusi 134,7 pontról.
Az index 144,7 ponton tartja történelmi rekordját, ezt 2000 novemberében érte el.
Elemzők romló mutatóra, 132,0 pontra számítottak szeptemberről.
A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója az augusztusi 172,8 pontról 173,1 pontra emelkedett. A következő fél évre vonatkozó várakozási alindex 109,3 pontról 115,3 pontra nőtt szeptemberben.
A fogyasztói bizalmat erősíti az erős gazdasági növekedés és a munkahelyek számának robusztus emelkedése. Ez pedig továbbra is alátámasztja a fogyasztói kiadások egészséges ütemű bővülését, ami jó hír az év végével közeledő ünnepi szezonra készülő kiskereskedőknek – mutatott rá Lynn Franco, a Conference Board igazgatója az adatokat kommentálva.
Az amerikai gazdaság a második negyedévben, éves összevetésben, 4,2 százalékkal, az utóbbi közel négy év legerősebb mértékével bővült.
A Conference Board minden hónap utolsó keddjén közölt indexe – a Michigan egyetem hangulatindexével együtt – a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék a fogyasztás alakulását. A személyi fogyasztás az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja. (MTI, Reuters)

Kapcsolódó cikkeink