Tovább bővülnek a magyar-moldvai agrárkapcsolatok

Szerző: STA Dátum: 2024. 01. 26. 10:00

Hatalmas lehetőségeket rejt a magyar-moldvai kétoldalú agráregyüttműködés, amelynek újabb lendületet adhat egy befektetésvédelmi megállapodás, ami tovább vonzaná a magyar beruházásokat Moldovába. Többek között ennek a folyamatáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten, Vladminir Bolea-val, a moldáv miniszterelnök-helyettessel, agrár- és élelmiszeripari miniszterrel.

(Fotó: AM)

A felek egyetértettek abban, Moldova kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, amely Kelet és Nyugat, illetve Észak és Dél találkozási pontjánál fekszik. Ez olyan kiemelt stratégiai hely, ahol a moldáv adottságok, valamint a magyar tudás és technológia együttműködése nagy potenciált jelent. Közös vállalatok alapításának kiváló pontja.

A miniszterek ilyen közös kitörési pontként tekintenek a vetőmagok termesztésére

Véleményük szerint ugyan a régióban egyik ország sem versenyezhet mennyiségileg Ukrajnával, Oroszországgal, esetleg Romániával, minőségben ugyanakkor regionális vetőmagközpontként tudna a Magyarország és Moldova együtt funkcionálni. Ennek megvalósítására a felek megállapodtak további személyes találkozóban.

A megbeszélésen szóba került még, hogy a moldáv fél örömmel fogadná a precíziós és dróntechnológia terén is az együttműködést.

Úgy vélik ugyanis, hogy a magyar technológia ár-érték arányban rendkívül kedvező ehhez. A miniszterek megegyeztek továbbá a magyar tudásexport megosztásában is, amely szerint magyar professzorok és szakemberek a moldovai műszaki egyetemre integrált agrár szakokon képzik majd a moldáv fiatalokat. Később pedig nemzetközi szerződés alapján közös diplomát is akkreditáltathatnak majd az együttműködésben részt vevő egyetemisták.

AM

Kapcsolódó cikkeink