Tömegével zártak be a vendéglátóegységek az elmúlt pár évben – ez lehet az oka
2019-hez képest 3500-zal kevesebb vendéglátó egység működik Magyarországon. A bezárni kényszerült üzletek harmada Budapesten üzemelt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László szerint az emelkedő rezsiköltségek, az egyre magasabb alapanyagárak és a munkaerőhiány miatt újabb bezárások jöhetnek – mutat rá friss cikkében az Infostart.
Kovács László elmondása alapján Magyarországon körülbelül 51 ezer üzlet volt 2019. A pandémia beköszönte után röviddel, bizonyos „hullámzások” mellett, de a többség tartotta magát, bízva abban, hogy a járvány elmúltával újrakezdheti a vendéglátás, tehát jelentős üzletszám-csökkenésre nem került sor kezdetben. Mára azonban mintegy 3500 vendéglátó egységgel – 1500 étteremmel, vagyis meleg konyhás üzlettel és körülbelül 2 ezer szórakozóhellyel, illetve italárusító üzlettel – lett kevesebb a 2019-es évhez mérten – tette hozzá a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Mindeközben a cukrászatok és a munkahelyi vendéglátás száma nagyon minimálisan, de nőtt a világjárvány alatt. A 3500 bezárt vendéglátó egység egyharmada budapesti volt, jelentős részük szórakozóhely és italárusító üzlet a bulinegyedből.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy májsutól kezdve fokozatosan csökken a forgalom, részint már a rezsinövekedés hatására is. Mint mondta, mindez nem csak Budapesten mutatkozik, hiszen a fővárosban nem a nyári jelenti a főszezont, de a Balaton is alacsonyabb a foglaltság a tavaly, tavaly előtti évhez képest. Meglátása szerint nyilván ez ez azzal is szoros összefüggésben áll, hogy 2020-ban még csak belföldi utakra volt lehetőség, tavaly pedig még óvatosabbak voltak az emberek, idén viszont már bátran vállalják a külföldi utazásokat. A forgalomcsökkenésben továbbá az is közrejátszhat – folytatta az ipartestület vezetője –, hogy a tavalyi rendkívül jól sikerült szezon áremelkedéssel is járt, ami miatt sokan úgy gondolhatják, hogy hasonló költségek mellett inkább az Adrián, vagy Görögországban töltik el a pihenőidejüket. Vagyis az a nagy fellendülés, ami 2020-ban és 2021-ben nagyon jól jött a balatoni vendéglátósoknak, az most érezteti hatását.
A teljes cikk az InfoStart oldalán olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >A haltermelésben is szükség lehet vendégmunkásokra a hazai munkaerő hiánya miatt
A halászati ágazatban évek óta megfigyelhető kihívások ellenére 2024 ígéretes…
Tovább olvasom >MVI-konferencia a SIRHÁ-n
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: családok életét jelentős mértékben befolyásolják élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások és az üzemanyagárak
A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >Jól halad a Tesco a fenntarthatósági projekttel
A Tesco elkötelezett a fenntartható működés iránt, és ambiciózus célokat…
Tovább olvasom >