Tömeges méhpusztulás Somogyban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 09. 11:20

Ugyan pontos adat egyelőre nincs, de szakemberek szerint a somogyi méhészetekben 30-40 százalékos az elhullás – írja a sonline.hu. Aki nem téliesítette megfelelően a kaptárakat, rosszul járhatott, de súlyos betegségek is gyengítették a somogyi méhállományt. Ám igaz az is, hogy évek óta folyamatosan gyengül a méhek immunrendszere, a növényvédő szerek hatása itt is érzékelhető.

mez

Sorra pusztultak el a méhcsaládok a megyében, jelenleg is azon dolgoznak a szaktanácsadók Somogyban, hogy felmérjék a károk mértékét – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. Aki nem téliesítette a kaptárakat megfelelően, ott várható volt az elhullás. De leginkább a betegségek gyengítették le a somogyi méhállományt.

A somogyi méhészetekben mintegy 30-40 százalékra tehető az elhullás mértéke, pontos adatot azonban csak a szaktanácsadók felmérései után fognak tudni a szakemberek. Pálfy Dániel gyékényesi méhésznél „csak” 5 százalék pusztult el, ami a szakember szerint normális, a méhcsaládok gyengék, de egészségesek tudtak maradni. Szerencsés János tabi őstermelőnél 30 százalékos volt az elhullás mértéke, amely szerinte a betegségek miatt van. Azt mondta: mivel nincs hatékony gyógyszer sok betegség ellen, s vannak olyan kártevők, amelyek rezisztensek, nem csoda, ha hullanak a méhek.

Mészáros János úgy látja: a jó takarás mit sem ér, ha nem megfelelő kondícióval tértek téli pihenőre a rovarok. – Ez így volt az idén is, aki az atkafertőzést nem irtotta le megfelelően, annál a fenékdeszkára hullottak a méhek – fogalmazott a Zselici Méhész Egyesület elnöke. A Magyar Mézút Egyesület elnöke, Kovács Ottó szerint a legnagyobb károk ott keletkeztek, ahol a méhészek nem voltak elég felkészültek, vagy nem jártak el kellő gondossággal a betegségek kiirtásakor. – A kép teljesen vegyes – tette hozzá a kaposvári szakember. – Vannak olyan méhészetek, ahol nem volt elhullás, de olyanok is akadnak, amelyekben egyetlen család sem maradt.

A méhészek többsége azonban úgy látja: évek óta folyamatosan gyengül a méhek immunrendszere. A növényvédő szerek ugyanis szinte minden virágporban jelen vannak, amelyek nem tesznek jót a rovaroknak. A már legyengült méheket könnyebben támadják a betegségek, mint az atka vagy a noséma. Az ezek elleni védekezés, illetve a betegségek kezelése sokszor sikertelen, mivel a gyógyszerek drágák és sokszor nem hatékonyak. Így mondhatni, „utolsó koporsószeg” volt a méhek számára a hosszú, kemény tél. (sonline.hu)

Kapcsolódó cikkeink