Tojáságazati szereplők és kutatók közösen dolgoznak a tojásbiztonság növelése érdekében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 08. 11:50

Hét európai országból 10 cég működik együtt az OVOSHINE elnevezésű 3 éves uniós támogatottságú projektben. A cél az, hogy innovatív technológiát fejlesszenek ki a tojáságazat számára. A project eredményeképpen a kis- és középvállalkozások számára elérhetővé válik egy költséghatékony módszer a tojások kezelésére.

tojas

Magyar, spanyol és portugál baromfiágazati szakmaközi szervezetek (Baromfi Termék Tanács, INPROVO és ANAPO) működnek együtt kis- és középméretű tojáságazati szereplőkkel, illetve kutatóintézetekkel az OVOSHINE elnevezésű EU-finanszírozású projektben.

Mérnökök és kutatók (a német Fraunhofer IGB, a spanyol Ateknea Solutions és a norvég Nofima) dolgoznak együtt, hogy kifejlesszenek egy olyan rendszert, amely növeli a tojáshéj higiéniáját. Az ötlet forró levegő és UV-lámpa kezelésen alapszik (nem invazív és nem kémiai alapú technológia), amelynek révén a tojáshéj egész felületét kezelik nagy energiájú UV-fénnyel, amely a baktériumokat elpusztítja.

Az OVOSHINE projekt sikere érdekében négy iparági vállalkozás (a belga Ovobel, Daro (EK), a spanyol Ibertec és az El Canto Agroalimentaria) is részt vesz a projektben. Feladatuk, hogy a szektor igényeinek megfelelően az ágazatban megszerzett szakmai tapasztalataikkal ipari körülmények között is teszteljék és továbbfejlesszék a laboratóriumi körülmények között működő rendszert, technológiát.

A cél egy hatékony, olcsó és innovatív eljárás kidolgozása, amely higiénikusabbá teszi a tojás felszínét, illetve új modulként könnyen beépíthető az ágazati szereplők által már használt tojáskezelési technológiai sorba, eszközparkba.

A projektet a tojáságazat nagy örömmel fogadta. A legtöbb kis- és középméretű vállalkozás tisztában van az élelmiszerbiztonsági ellenőrzés fontosságával, és azt is tudja, mekkora kihívás a piac és a fogyasztók bizalmának erősítése egy olyan alapvető élelmiszer esetében, mint a tojás.

Az EU Kutatási Végrehajtó Ügynöksége (Research Executive Agency) a három évig tartó OVOSHINE projektet 2 millió euro-val támogatja. Az összeget kutatásra, a prototípus kifejlesztésére, tesztelésre és a az eredmények közlésére, terjesztésére kell és lehet fordítani.

Az OVOSHINE projektet az EU kutatási és technológiai fejlesztési célú Hetedik Keretprogramja (FP7) társfinanszírozza.

Kapcsolódó cikkeink