Több hazai termék a közétkeztetésben
A közétkeztetésről szóló 676/2020 (XII. 28.) Kormányrendelet fő célja a közétkeztetés minőségének javítása, szabályait a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell alkalmazni. A közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, ami lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, de fontos szempont a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer-előállító kkv-k helyzetbe hozása is. 2023-tól az arányt 80 százalékra kell növelni, így megfelelő felkészülési idő jut az ellátási láncok és a konyhák átállására.
2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell alkalmazni. A közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalékban rövid ellátási láncban beszerzett termékeket kell használni, ami lehetővé teszi, hogy jó minőségű, hazai élelmiszerekből készült ételek kerüljenek a fogyasztók asztalára, de fontos szempont a hazai kistermelők, őstermelők és élelmiszer-előállító kkv-k helyzetbe hozása is. 2023-tól az arányt 80 százalékra kell növelni, így megfelelő felkészülési idő jut az ellátási láncok és a konyhák átállására.
Az ajánlatkérő már nem alkalmazhatja egyedüli értékelési szempontként, melyik a legalacsonyabb ár. A rendelet meghatározza azokat az értékelési szempontokat is, amelyek elősegítik a közétkeztetés minőségi javulását: a hazai termékmennyiség nagyobb arányú vállalása, a szállítási idő hossza, az öko és címkés termékek aránya, a diétás étkeztetés biztosítása, a jogszabályban előírt arányon felüli zöldség- gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonaalapú élelmiszerek használata, valamint a fogyasztói visszajelző rendszerek használata.
Amellett, hogy a helyi gazdák állandó piachoz jutnak, a tervezet klímavédelmi célokat is szolgál, hiszen az alapanyag kisebb távolságot tesz meg, amíg eljut a fogyasztó asztaláig, kisebb a feldolgozottság mértéke, valamint kevesebb tárolásra és csomagolóanyagra van szükség. //
Kapcsolódó cikkeink
Komoly kibertámadás ért egy közétkeztető céget
A június 25-26-i hétvégén Németország vezető közétkeztető cégét, az Apetito-t…
Tovább olvasom >A kényelmi termék nem csak a kényelemről szól
Convenience-en, azaz kényelmi terméken sokan sokfélét értenek. Abban viszont biztosak…
Tovább olvasom >KÖSZ 2021–2022 verseny és valóság
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021–2022-es fordulójának…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megerősítette az erdők fokozott védelmét az agrárminiszter
Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig…
Tovább olvasom >Megérkezett Rotterdamba a világ eddigi legnagyobb teherszállító hajója, az Ever Alot, ami tényleg hatalmas!
A kínai hajógyárból indult és már meg is érkezett Rotterdam…
Tovább olvasom >Új támogatási lehetőségekkel a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére helyezi a hangsúlyt a jövőben az AM
A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket…
Tovább olvasom >