Titkok a világ vezetőinek konyháiból

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 12. 04. 11:29

Barack Obama ki nem állhatja céklát, az articsóka ki van tiltva a francia elnöki palotából, Vlagyimir Putyin pedig semmilyen kockázatot nem vállal, ha ételekről van szó. Ilyen és ehhez hasonló, finom kis pletykákat osztanak meg egymással a nemrégiben újjáalakult „Club des chefs des chefs” tagjai, akik nap, mint nap a világ legbefolyásosabb embereinek főznek. – A luxo.com cikkét a hejszakacsok.hu fordíttatta le és jelentette meg.

A klub jelenleg 20 tagból áll, és 35 évvel ezelőtt az a Gilles Bragard nevű szakács alapította, aki nyilvánosságra hozta Putyin, orosz elnök „középkori” szokásainak egyikét, nevezetesen, hogy a mérgezéstől való félelmében minden egyes ételt kóstolóval ellenőriztet.

“Kóstolók ma is léteznek, de persze csak a Kremlben, ahol még az edények tisztaságát is orvos ellenőrzi.”- örvendeztette meg az újságírókat egy újabb szaftos hírrel Bragard, egy héttel a séfeknek rendezett fogadás előtt, melynek házigazdája a frissen megválasztott francia elnök, Francois Hollande volt.

Bragard állításait Putyin főszakácsa, Vakhtang Abushidi is megerősítette, ám úgy tűnik, nem Putyin az egyetlen mai vezető, aki állandó rettegésben él a méregkeverők miatt.

Anton Mosimann, a brit királyi család szakácsa, felidézte, hogy a volt amerikai elnök, Mr. Bush egyik látogatásakor, két FBI ügynök árnyékként követte a konyhába, a főzést a hagymaszeleteléstől egészen a díszítésig ellenőrizte, és tesztalanyként minden egyes ételt megkóstoltak.
Mossiman azt is elárulta, hogy a Cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége nemrégiben kissé nehéznek találta az egyik szószát, viszont az egykori miniszterelnök, Margaret Thatcher, még nyugdíjba vonulása után hosszú évekkel is emlegette a Downing Streeten szervírozott szaftos marhaszeletet, persze igazi Vas Lady-hez méltón, az árát már akkoriban is sokallta.

Bernard Vaussion, aki 40 éven át főzött a francia elnököknek és vendégeiknek, elmondta, hogy új főnöke Hollande, látni sem bírja az articsókát, de legalább a sajtok visszatérhettek az elnöki palota menüjébe, miután a korábbi elnök, a csokoládéfaló Nicolas Sarkozy könyörtelenül száműzte őket a konyhából.

Cristeta Comerford, a Fehér Ház a főszakácsa, nem beszélt a cékla és az Egyesült Államok elnöke közti kibékíthetetlen ellentétről, talán mert nem akarta aláásni Michelle Obama kampányának sikerét, melyben az amerikai gyermekek körében igyekszik népszerűsíteni a zöldség és gyümölcsfogyasztást. A First Lady egyébként az egészséges étkezés híve, ezért egy zöldség és gyümölcskertet is kialakított a Fehér Ház udvarán.

II. Albert monacói herceg séfje, Christian Garcia elárulta, hogy a kifinomult ízléséről ismert herceg az ételek hozzávalóit saját, organikus konyhakertjéből válogatja. II. Albert egyedül a belsőségeket nem kedveli, ám nagyon ízlett neki a Garcia által nemrégiben készített dél-afrikai specialitás, a bobotie.

Kapcsolódó cikkeink