Bárpult 2017
Kapkodjuk a fejünket, milyen gyorsak a kevert italok világának – többnyire a premiumizationnek nevezett trend jegyében zajló – változásai a fejlett koktélkultúrájú országokban. Az Euromonitor jóslata szerint a luxus égetett szeszes italok fogyasztóinak száma 2020-ig 400 millióval emelkedik, miközben Ázsia, Afrika és a Közép-Kelet szeszfogyasztása 15–25 százalékkal nő.
Mit neveznek idén koktéltrendnek New Yorkban és Miamiban a finedininglovers.com szerint? Íme!
– A mixerek tovább keresik a vendégnek több élményt, több látványosságot nyújtó italkeverési módszereket és alapanyagokat. Mind több színház kerül a pohárba, valamint olyan különlegességek, mint például a ph-érzékeny, citrusfélékkel keveredve színét változtató pillangóborsó, vagy a Szechuan Button nevű virág, amely apró elektromos ütésekkel úgy szúr, mint a pattogós cukorka.
– Az új koktélok sokszor nem is kapnak nevet, íz vagy illat alapján különböztetik meg őket.
– Hangulathoz ajánlanak és kevernek italokat – néhány példa a színkódos változatok közül: piros a bizalomépítéshez, sárga a barátságra, fekete az önfegyelem kedvéért!
– „Többfunkciós” bártenderek állnak a pult mögött: mixerek, akik, ha kell, elvégzik a barista, a sommelier feladatát, és ha kell, kicsit persze pszichológusok is.
– A koktélok megalkotásában szerepet kap a vendég sztoriigénye italáról – vagyis „jól elmesélhető” alapanyagok kerülnek a pohárba, vagy a vendég aznapi élményei ihlette mixek készülnek.
Kell-e magyarázni, mi kell mindehhez: a jó mixer naprakész, képzett, empatikus és intelligens filantróp. Mint a filmeken!. //
Kapcsolódó cikkeink
Izgalmas bejelentéssel készült a DIAGEO a koktélrajongók ünnepére
Budapest legnevesebb bárjai és a hazai koktélvilág legkiemelkedőbb bártenderei az…
Tovább olvasom >Koktélkifestő
A koktélok, kávék, desszertek ízesítésére használt szirupok és szörpök szó…
Tovább olvasom >A világ legnépszerűbb klasszikus koktéljai
A Drinks International szaklap minden évben elkészíti Top 50-es klasszikuskoktél-listáját,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >