Téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaságban
Végéhez közeledik a téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság tavaiban, a halak nagy része már a telelő medencékben van – jelezte a cég vezérigazgatója a pénteken, a gazdaság látvány-lehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen.
Simon Károly elmondta: a 2800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata. Az évi 1500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő – tette hozzá.
A halmennyiség 60 százalékát december értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban: jelenleg naponta több tíz tonna halat szállítanak az üzletekbe, de a karácsonyt megelőző héten ez a mennyiség eléri majd a napi száz tonnát – közölte a vezérigazgató, megjegyezve, 50-50 százalékban élőhalként, illetve feldogozott állapotban kerülnek a halak a boltokba.
Hozzátette: az 1500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is.
Simon Károly az MTI érdeklődésére elmondta: 121 dolgozójuk van, a tavalyi árbevételük 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak.
Az egy főre eső évi magyarországi halfogyasztás 4-5 évvel ezelőtt 4,5 kilogramm volt, jelenleg 6-6,5 kilogramm, amit tovább szeretnének növelni.
Utóbbi érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a mikulás az elepi tavon.
A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MOHOSZ: a magyarországi vizek fogási rangsorában a Balaton az első
A Balatonból tavaly 633 tonna halat fogtak ki a horgászok,…
Tovább olvasom >Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >