Tej Terméktanács: új szabályok vonatkoznak a trappista sajtra
A fogyasztói tudatosság emelkedésével egyre nagyobb társadalmi igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, ennek hatásaként a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) rövidesen kibővülhet egy új fejezettel, szabályozva a hazai tejipar egyik meghatározó termékét, a Trappista sajtot.

Nőtt az igény a minőségi sajtok iránt
Az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság még 2019- ben kiegészítette az MÉ I. kötet tejtermékekről szóló előírását a Trappista sajtra vonatkozó fejezettel. A fogyasztók magasabb minőségű tejtermékek iránti megnövekedett igénye okán is fontosnak tartjuk, hogy a legnépszerűbb hazai sajtféleségre, a Trappista sajtra ne csak termékcsoportszinten (oltós alvasztású, érlelt, félkemény sajt) legyenek meghatározva a követelmények, hanem ahogy az az új szabályozásban megjelenik, termékszinten is, amely kiterjed a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, összetételi kritériumokra is.
A Magyar Élelmiszerkönyv emellett tartalmaz majd egy részletes érzékszervi követelményrendszert is. Ezen szabályozás segítségével elősegíthető a Trappista sajt iránti fogyasztói bizalom visszaszerzése és megtartása. Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről. A hazai gyártású Trappista sajt hagyományosan korong alakú, ezért a hasáb alakú Trappista sajt – melynek döntő többsége import eredetű – csak szeletelt vagy reszelt formában, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként lesz csak forgalomba hozható. Évente 60-65 ezer tonna sajt érkezik Magyarországra.
Ezen mennyiségekből a KSH adatai szerint évente 37 ezer tonna eshet a félkemény kategória alá. Az AKI PÁIR adatai szerint 2021- ben 19 558 tonna, míg egy évvel korábban 17 611 tonna Trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók. Az új szabályozással az importált félkemény sajtokról – melyeket gyakran nehéz lekövetni, hogy azok Gouda, Edami, Trappista jellegűek, vagy csak „nagy-lyukúak” – sokkal tisztább képet fogunk kapni.
A kategóriák közötti átjárás megnehezedik, de választ kaphatunk például majd arra is, hogy miként érkezhet Lengyelországból és Németországból annyi – náluk kevésbe elterjedt, alig ismert – Trappista sajt. Az elmúlt időszakban több – egyedi kormánydöntéssel vagy a Vidékfejlesztési Programból támogatott – hazai Trappista sajt gyártó feldolgozói kapacitás újul meg, illetve bővül ki. Rendkívül büszke lehet a magyar tejágazat arra, hogy a 2022. év 1-8. havi belföldi értékesítési adatai (AKI PÁIR) alapján egy év alatt 8%-kal, míg a 3 évvel korábbi adathoz képest 55%-kal bővült a Trappista sajt előállításunk!
A Tej Terméktanács egyik kiemelt célja, hogy támogassa a hazai tejipar fejlődését, biztosítsa az élelmiszerek kiváló minőségét, ezért rendkívül fontos, hogy a sikeresen lezárult Európai Uniós notifikációs eljárás után végre megjelenjen a már korábban a hazai tejipar által konszenzusosan elfogadott Magyar Élelmiszerkönyv Trappista sajtról szóló fejezete.
Kapcsolódó cikkeink
Minőséget az ünnepi asztalra!
Az elmúlt években megnőtt az igény a kézműves, különleges sajtok…
Tovább olvasom >Már napi egy pohár tej elfogyasztásával is sokat tehetünk egészségünkért
A tejnek kiemelkedő szerepe van a kiegyensúlyozott táplálkozásban. A tej…
Tovább olvasom >Fontos megismertetni a gyermekekkel a tej minden élettani hatását
Fontos megismertetni a felnövekvő generációval a tej minden élettani hatását…
Tovább olvasom >További cikkeink
Elkezdődött az év legforgalmasabb időszaka az üzletekben
Elindult a karácsonyi bevásárlási szezon, az élelmiszerláncok várakozásai szerint a…
Tovább olvasom >Black Friday eredmények: A tartós fogyasztási cikkek globális piaca lassulással küzdve zárja az évet
A tartós fogyasztási cikkek globális piaca lassulással küzdve zárja az…
Tovább olvasom >KSH: 7,9 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest
2023. novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg…
Tovább olvasom >