Tehetséggondozás
A tehetségeket a cukrász szakmában is észre kell venni – vallja Vojtek Éva, a sweeTEN program projektfelelőse. A projekt célja a jól képzett, egyre korszerűbb tudással bíró fiatal cukrászok körének bővítése és társadalmi és szakmai elismertetésük a munkaerőpiacon.
A hazai szakmai berkekben nagy vita zajlik a szakképzésről. Sokan mondják el véleményüket, de kevesen vannak, akik továbblépnek a kritikákon és tesznek is azért, hogy a szükséges változások létrejöjjenek. Az Ipartestület e kevesek közé tartozik; elkötelezett és tevékeny résztvevője a minőségi cukrászképzéseknek – az e gondolat mentén elindított sweeTEN programról Vojtek Éva beszélt lapunknak.
– Szervezetünk nagy figyelmet fordít a szakmában dolgozók továbbképzésére, ezen belül is a pályakezdő fiatalok korszerű tudásbővítésére. Számos sikeres mobilitási programon vagyunk túl – számok nyelvére lefordítva: 254 cukrász járt támogatásunkkal külföldön, hogy megismerkedjen az aktuális trendekkel. Mindez minőségi változásokat indított el a szakmában.
A sweeTEN egy kísérleti program – pilot project –, időtartama 1 év. Fő feladata 10 kiválasztott tehetség szakmai kompetenciáinak fejlesztése műhelymunka révén. Pilot projektünk segítségével létrehozunk egy szakmai fejlesztő műhelyt, ahol a bevont hazai tehetségek a jó képességű határon túli magyar fiatalokkal való kapcsolatépítésen, valamint a személyi és szakmai fejlődésen túl lehetőséget kapnak arra, hogy a szinergiák hatásaira építve kooperatív szemléletet sajátítsanak el. A program tematikája a fenntartható fejlődést szolgálja.
A csapat felhívás, ajánlás útján áll össze. A felhívás nyitott, de számos feltételhez kötött. A képzés egyelőre non-formális, bizonyítványt nem ad. A program tematikájában szerepel a hagyományos magyar cukrászati termékek megismerése éppúgy, mint reformváltozataik kidolgozása.
Lehetőséget kínálunk sztázsolásra francia mestereknél, részvételre hazai tanfolyamokon. A résztvevők a szakmai ismereteken túl kommunikációs és vállalkozási ismereteket is elsajátíthatnak. A havonta egyszeri találkozásra felkészülten kell érkezni, minden gyakorlati órának kijelölt tematikája van, melyet felkészült mentorok irányítanak. //
Kapcsolódó cikkeink
Sirha Budapest 2022 – Közép-Kelet-Európa legjelentősebb élelmiszer-ipari és HoReCa eseménye
Ismét Budapesten, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban gyűlik…
Tovább olvasom >Magazin: 2021-ben a Napraforgó lett Magyarország Tortája
Az ipartestület idén tizenötödik alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája versenyének győztese…
Tovább olvasom >Magazin: Egy falat mennyország
83 év után ismét szerepet vállalnak a magyar cukrászok az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >Kortárs (étel)művészet – A nap képe
Modern gyorsételek reneszánsz műremekek stílusában – akinek köszönjük: Rebecca Ruetten…
Tovább olvasom >A fine dining tálalás utolsó fél évszázada – A nap videója
Zanzásított bemutató az elmúlt 50 év food styling történetéről.
Tovább olvasom >