Tehenészeti telepet adott át a Solum Zrt. Komáromban

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 06. 09:30

Új tehenészeti telepet adott át, valamint fejlesztette gépparkját és növelte silózó kapacitását a Komárom közeli Nagyherkálypusztán csaknem 3 milliárd forintos beruházással a Solum Zrt.

(Fotó: Pixabay)

Nagy István agrárminiszter a létesítmény csütörtöki avatásán kiemelte, a kormány elkötelezett az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának megőrzése mellett. A Vidékfejlesztési programban telephelyfejlesztésre eddig 1742 kérelemre több mint 196 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg. A miniszter hozzátette, a 2022. május elejétől kezdődő gazdálkodási évben jelentősen emelkedtek a támogatási összegek. Ha egy kedvezményezett minden kötelezettséget vállalt, úgy egy-egy állat után 284 euró éves támogatásban is részesülhetett. Nagy István elmondta, a Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terv alapján 2027-ig is lesznek beruházási, járványvédelmi, génmegőrzési, valamint állatjóléti támogatások.

A terv másik fontos célja a zöld beruházások támogatása, azaz a feldolgozóüzemek energia-önellátásának növelése

A célok elérésére legalább 400 milliárd forint fejlesztési forrás kihelyezése várható az élelmiszerágazatban. Csorba Zsolt, a Solum Zrt. vezérigazgatója elmondta, a bajor tulajdonú Sano cégcsoport 2020-ban vásárolta meg a komáromi Solum Zrt.-t, azóta telephelyeiken összesen 22 milliárd forintot fordítottak beruházásokra.

Az átvétel óta közel 20 százalékkal növelték a tejelő tehenek számát, a tejtermelés 12 százalékkal emelkedett

A Solum Zrt. a mezőgazdasági szakképzés terén a helyi szakiskolák mellett a Széchenyi István Egyetemmel is együttműködik, rendszeresen fogad a technológia iránt érdeklődő szakembereket, valamint mezőgazdasági gépeket gyártó cégeknek biztosít tesztelési lehetőséget – ismertette Csorba Zsolt. A Solum Zrt. majdnem 200 embert foglalkoztat, a nyilvánosan elérhető cégadatok szerint társaság 2021-ben 6,2 milliárd, 2022-ben 9,4 milliárd forint árbevételt ért el, a bevételek fele állattenyésztésből származott. A tavalyi évet 324 millió forint adózott eredménnyel zárta az előző évi 152 millió forint veszteség után.

MTI

 

Kapcsolódó cikkeink