Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 04. 10. 11:02

Tavaly 3 százalékkal nőtt a román sörpiac, 16,6 millió hektoliter sört fogyasztott a lakosság – közölte a romániai sörgyártók egyesülete.

A lakosság számához mérve ez évente 85 liter sört jelent. A fogyasztók többsége (45 százalék) a műanyag palackban értékesített italt részesítette előnyben, majd az üveges sör következik 28 százalékkal, illetve a dobozos 20 százalékkal. Előző évhez képest enyhe növekedés tapasztalható az üveges és a dobozos sör értékesítésében, a műanyag palackos esetében pedig enyhe visszaesést jegyeztek.
A románok a világos sört szeretik, ez a fajta ital uralja a piac csaknem 94 százalékát. A különböző aromás sörök eladása 8 százalékkal nőtt, a leglátványosabb bővülést az alkoholmentes sör esetében tapasztalták, amelyből 30 százalékkal fogyott több tavaly a 2017-es évhez mérten.
A Romániában fogyasztott sör 97 százalékát belföldön állítják elő. A román söripar 85 ezer személynek biztosít munkahelyet. Románia az Európai Unióban a 8. helyen áll a sörgyártás szempontjából és 7. a sörfogyasztást illetően – olvasható az egyesület közleményében. (MTI)


Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink