Tartós tojáshiányra kell felkészülnünk?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 06. 12:59

A tojás kétszer olyan drága is lehet Húsvétra, mint egy évvel korábban. Akármilyen hihetetlen, Magyarországon tartós tojáshiánnyal kell számolni, amire a drága import a megoldás.

Tavaly a húsvéti ünnepek idején 30-32 forintot kellett egy tojásért fizetni, ám ennél már most tíz forinttal többe kerül, és még egy hónap hátra van húsvétig. Molnár Györgyi, a Tojás- és a Szabadtartásos Baromfi Szövetség titkára nem tartja kizártnak a 60 forintos árakat sem.

A tojásfogyasztás szempontjából ráadásul nem is a húsvét, hanem a nagyobb sütés-főzéssel járó karácsony számít csúcsidőszaknak. A termelők most 30-32 forintos nettó árat kapnak a kereskedőktől, és ehhez képest a diszkontok nagyon mérsékelten emelték a piacot szabályozó áraikat. A titkár véleménye szerint a magyar piacon jelenleg, és még egy jó darabig tojáshiányra kell számítani.

Ez a Lengyelországban és Spanyolországban is tapasztalható okokra vezethető vissza. A két legnagyobb beszállítónak számító országban szintén most tart a brüsszeli előírások szerinti, korábbinál tágasabb tyúkszállások építése, ezért nincs export sem, s így szinte egész Európában kevés a tojás.

A szövetség szerint az új technológia és előírás tyúkonként ötezer forintos beruházásra kényszerítette a termelőket. Molnár Györgyi úgy véli, ha megtörténik a teljes európai átállás, akkor Magyarországon a 40-50 forintos tojásárakra kell berendezkedni. (Népszabadság Online, Czauner Péter)

Kapcsolódó cikkeink