Tárgyalások a Tokaji borvidékről

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 14. 12:25

Szlovákiának legkésőbb az év végéig kérelmeznie kell az Európai Bizottságnál a Tokaj bormárkanév használatát, és pontosítania kell a szlovákiai Tokaji borvidék paramétereit. Amennyiben erre nem kerül sor, a szlovák fél elveszítheti a Tokaj márka használatának jogát.

Ez volt a fő témája Simon Zsolt szlovák mezőgazdasági miniszter pénteki találkozójának a szlovákiai Tokaji borvidék termelőivel. A szlovákújhelyi (Slovenské Nové Mesto) megbeszélésen mintegy 50 szlovák termelő vett részt.

Simon szerint Szlovákiának az év végéig el kell döntenie, hogy a Tokaj bormárkanevet, a Tokaji borvidék nevet vagy más, Tokajihoz fűződő nevet kívánja levédetni.

Szlovákia és Magyarország között több mint hét éve húzódik a tokaji vita. Pozsony és Budapest nem tudnak megállapodásra jutni sem a névhasználat ügyében, sem abban, hogy pontosan milyen nagy is a borvidék szlovákiai kiterjedése. Amennyiben az állapot nem változik, Brüsszelre szállhat a döntés – az Európai Bizottság márpedig azt szorgalmazza, hogy a szlovák gyártású bort ne hívhassák tokajinak.

A miniszter úgy véli: az lenne a legjobb, ha Szlovákia megegyezne Magyarországgal a Tokaji bormárkanév használatában, még annak árán is, hogy a szlovákiai borvidék kiterjedése 565 hektár lenne, s nem 907, ahogy azt a mai szlovák termelők követelik.

A borvidéket korábban Szlovákiában is Tokaji borvidéknek hívták, de 2009-ben Robert Fico kormánya alatt ez Tokaji Szőlészeti Térségre módosult (Tokajská vinohradnícka oblast), s ez pedig nem egyezik az elvárt megnevezéssel.

Simon azt kérte a termelőktől, hogy mihamarabb nyilatkozzanak, melyik megoldást választják.

A gazdák óvatosak, és attól tartanak, hogy ha most belemennek abba, hogy 565 hektárt ismerjenek el tokaji bort termelő területnek, azon a későbbiekben lehetetlen lesz változtatni – mondta a miniszterrel folytatott megbeszélés után Magda Haburová, a gazdák képviselője.

A találkozó után a miniszter azt mondta, hogy a konzultációt folytatni fogja a gazdákkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink