Táplálkozás glutén nélkül

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 05. 28. 09:57

Jelentős a száma azoknak, akik valamilyen speciális étrend szerint táplálkoznak ételérzékenységük vagy -allergiájuk miatt. Hazánk lakosságának 1-2%-a gluténérzékeny, a laktózérzékenyek száma a népesség 20–40%-át is elérheti. Esetükben fontos, hogy olyan termékeket vásároljanak, amelyeket biztonsággal fogyaszthatnak. A fogyasztói kereslet növekedésével pedig a kínálat is egyre bővül, megkönnyítve ezáltal a választást.

A speciális diéta összeállításakor fontos szempont az is, hogy az étrend változatos és tápanyagdús legyen, s csak azokat a nyersanyagokat és élelmiszereket mellőzzük, amelyeket mindenképpen szükséges.

Fontos a tudatosság

Gluténmentes étrendnél, ha nem megfelelően állítjuk össze a heti menüt, előfordulhat, hogy elégtelen lesz a rost-, a vitamin- és az ásványianyag-bevitel, továbbá túl sok gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk. Az alternatív gabonák (például köles, hajdina, quinoa, amaránt) és a belőlük készült termékek, lisztek, tészták nagy segítséget jelentenek. Ezekkel könnyedén kiválthatjuk a gluténtartalmú gabonákat és az azokból készült termékeket. Mint bármilyen egészségmegőrző étrend esetében, a gluténmentes táplálkozás során is ajánlott minél többféle zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, halakat, tojást fogyasztani.

Fontos azonban, hogy gluténérzékenységre utaló tünetek esetén, a speciális diétát mindenképpen előzze meg egy alapos kivizsgálás és orvosi diagnózis. Tisztázni szükséges, hogy mely típusú érzékenységről van szó. Cöliákiáról (régi nevén lisztérzékenység), vagyis egy egész életen át tartó genetikailag meghatározott autoimmun betegségről vagy ún. nem cöliákiás glutén­érzékenységről beszélünk. Az utóbbi előfordulása gyakoribb, nagyon hasonló, bár általában enyhébb tünetekkel jár, jellemzően felnőtt korban jelentkezik, viszont az utóbbi esetében nincs immunfolyamat, és nem jár vékonybél-­károsodással sem.

Van segítség

A Lidlnél folyamatosan azon dolgoznak, hogy bővítsék a laktóz- és gluténmentes termékkínálatot, hogy az ételintoleranciával és ételallergiával élők is tudatosan és változatosan állíthassák össze étrendjüket. Törekvéseik eredményeképpen a négy legújabb gluténmentes termékkel, a glutén- és laktózmentes sajtos pogácsával és muffinnal, valamint a gluténmentes bucival és brownie-val hatvanötre bővült a helyben sütött pékáruk kínálata. A termékek zárt csomagolásban érkeznek, így is sütik őket, tehát a szállítási és értékesítési folyamat során is a zárt csomagolásban maradnak, ezáltal kizárt a termékek glutén-keresztszennyeződésének lehetősége.

 

Lidl áruházaiban a gluténmentes péksütemények mellett kaphatóak még például gluténmentes kenyerek, gluténmentes lisztkeverékek és tészták, laktózmentes tej, sajt, vaj és egyéb laktózmentes tejtermékek is. A megfelelő alapanyagok beszerzésen túl nagy kihívást jelent a mindennapok rohanásában az is, hogy kitaláljuk a napi ötszöri étkezéshez való fogásokat. Nekik nyújtanak segítséget a honlapon elérhető glutén-, laktóz-, valamint glutén- és laktózmentes mintaétrendek, amelyek egy hetet ölelnek fel, és napi öt étkezésből állnak. (x)

Kapcsolódó cikkeink