Tápértékjelölés az egészséges táplálkozásért
Az egészséges táplálkozás, az egészséges étrend kialakítása elengedhetetlen. Ehhez tudatos vásárlókra és egyértelmű jelölésekre van szükség az élelmiszereken – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára az „Egészséges táplálkozás népszerűsítéséről” szóló kerekasztal beszélgetésen, Rómában.

(Fotó: Pixabay)
A front oldali tápértékjelölésről (FOPNL) és annak egészségre gyakorolt hatásáról szóló rendezvényen elhangzott, Magyarország számára fontos, hogy egy harmonizált FOPNL rendszer ne jelentsen hátrányt a hagyományos és az oltalom alatt álló élelmiszereknek, amelyek étkezési kultúránk sajátosságait őrzik, valamint az egyéb jogszabályi követelményekhez igazodó élelmiszereknek. Ezen kívül ne az élelmiszer átfogó értékelését, hanem tényleges információkat tartalmazzon a termékben található egyes tápanyagokról annak biztosítása érdekében, hogy minden fogyasztó választhasson sajátos körülményei és egészségi állapota alapján.
A helyes jelölés a népbetegségnek számító elhízással szembeni harcot is segíti
A Helyettes Államtitkár Asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy támogatjuk az FOPNL harmonizált bevezetését, amely segítség lenne a gyártók mellett a fogyasztóknak is az egészségtudatos választáshoz, hiszen Magyarországon is súlyos probléma a túlsúly és az elhízás, valamint az ebből adódó betegségek magas száma és folyamatos növekedése. A konferencia részeként ismertetésre kerültek a témához kapcsolódó hazai kutatások eredményei is, melyek a front oldali tápérték jelölések iparra gyakorolt hatását és a fogyasztók visszajelzéseit egyaránt bemutatták.
AM
Kapcsolódó cikkeink
A friss zöldség-gyümölcshöz való hozzáférés megkönnyítéséért kampányol az Innocent Drinks
A neves gyümölcslé-márka, az Innocent Drinks jótékonysági partnereivel és az…
Tovább olvasom >Az egészséges táplálkozást népszerűsíti a Mercadona
Az egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége jegyében a spanyol Mercadona 2024-ben…
Tovább olvasom >Életbe lépett az árrésstop mintegy ezer alapvető élelmiszernél
Hétfőn lépett életbe az árrésstop, amely harminc termékkategóriában mintegy ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >