Tápértékjelölés az egészséges táplálkozásért
Az egészséges táplálkozás, az egészséges étrend kialakítása elengedhetetlen. Ehhez tudatos vásárlókra és egyértelmű jelölésekre van szükség az élelmiszereken – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára az „Egészséges táplálkozás népszerűsítéséről” szóló kerekasztal beszélgetésen, Rómában.
A front oldali tápértékjelölésről (FOPNL) és annak egészségre gyakorolt hatásáról szóló rendezvényen elhangzott, Magyarország számára fontos, hogy egy harmonizált FOPNL rendszer ne jelentsen hátrányt a hagyományos és az oltalom alatt álló élelmiszereknek, amelyek étkezési kultúránk sajátosságait őrzik, valamint az egyéb jogszabályi követelményekhez igazodó élelmiszereknek. Ezen kívül ne az élelmiszer átfogó értékelését, hanem tényleges információkat tartalmazzon a termékben található egyes tápanyagokról annak biztosítása érdekében, hogy minden fogyasztó választhasson sajátos körülményei és egészségi állapota alapján.
A helyes jelölés a népbetegségnek számító elhízással szembeni harcot is segíti
A Helyettes Államtitkár Asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy támogatjuk az FOPNL harmonizált bevezetését, amely segítség lenne a gyártók mellett a fogyasztóknak is az egészségtudatos választáshoz, hiszen Magyarországon is súlyos probléma a túlsúly és az elhízás, valamint az ebből adódó betegségek magas száma és folyamatos növekedése. A konferencia részeként ismertetésre kerültek a témához kapcsolódó hazai kutatások eredményei is, melyek a front oldali tápérték jelölések iparra gyakorolt hatását és a fogyasztók visszajelzéseit egyaránt bemutatták.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Sikeres volt-e a csipszadó, avagy hogyan lehetne csökkenteni az elhízást Magyarországon?
Egyre több magyar küzd súlyfelesleggel. A legújabb adatok szerint sajnos,…
Tovább olvasom >WHO: A tápértékjelölő címkéknek az élelmiszercsomagolás front oldalán lenne a helye
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a tápértékre vonatkozó…
Tovább olvasom >Egészséges táplálkozás, fenntartható termelés
A Kék Fehér Szív egy olyan civil szervezet, amely összegyűjti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >