Magazin: Találkozási pont

Szerző: jungandrea Dátum: 2018. 02. 22. 07:40

A Sirha 2018-ra való készülődés ürügyén kérdeztük a kiállításban a szakma számára rejlő lehetőségekről Könnyid Lászlót, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökét.


Könnyid László
elnök
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

– Milyen formában vesz részt az MSZÉSZ a Sirha Budapest szakkiállításon?

– Az MSZÉSZ amellett, hogy országos érdekvédelmi szervezet, egyben egy regionális szerveződés is, így a budapesti régiónk tagjai, azaz a budapesti igazgatók a kiállításhoz kapcsolódóan tartanak majd összejövetelt. Alapvetően az a jellemző, hogy szerte az országból érkeznek látogatóként a szállodaigazgatók. Gasztronómiai társelnökünk, Hamvas Zoltán a Sirha elnöke is lesz egyben.

– Mit profitálhat ma a szövetség és tagsága a kiállításon való részvételből, illetve annak meglátogatásából? Hogyan fejlődött a szövetség és a kiállításszervezők kapcsolata az elmúlt évek során?

– Szorosabb lett a kapcsolat, hiszen a munkaerőhiánnyal küzdő iparág törvényszerűen egyre nyitottabb a modern technológiák és alternatív megoldások iránt, még akkor is, ha maga a technológia jóval drágább, mint például a hagyományos konyhatechnológiai gépek beszerzése.

– A szövetség márciusi tisztújító közgyűlése után bő fél évvel hogyan látja a prémium, illetve az átlagos színvonalat nyújtó hazai szállodai vendéglátás helyzetét, lehetőségeit?

– Van egy éles szakadék, a magas szintű gasztronómia mellett még nagyon sokat kell foglalkozni a klasszikus vendéglátás fejlesztésével, mind gépészeti, mind humán oldalon. Fontosnak tartom a szállodai vendéglátás fejlesztését is, aminek fontos eszköze lehet például a helyi alapanyagok alkalmazásának elterjesztése, új módszerek megismertetése – a fejlődésbe nemzetközi szakembereket is bevonva.

*

Az MSZÉSZ november 22–23-án, a hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában megrendezett őszi közgyűlésén Hamvas Zoltán, a szövetség gasztronómiai társelnöke a szövetség 8 hónappal ezelőtt újraválasztott vezetőségének eredményeit taglalta.

Az elmúlt időszakban létrejött egy, a szállodai éttermek színvonalának javítását célzó kritériumrendszer, amelynek leglényegesebb elemei összhangban vannak a gasztronómia ma legfontosabbnak tartott elveivel: a higiénia és a minőség fontossága, a modern konyhatechnológia, valamint a regionális és friss alapanyagok használata.

Az MSZÉSZ taglétszámának bővítésénél a társelnök fontosabbnak tartja az együttműködést a gasztronómiában ma meghatározónak számító olyan szervezetekkel, mint a Pannon Gasztronómiai Akadémia.

Hamvas Zoltán úgy látja, megkezdődött a munkájukat külföldön magas szinten végző szakemberek visszaáramlása a magyar vendéglátásba; az ő itthon tartásuk feltehetően azon is múlik, hogy potenciális munkaadóik ki tudják-e elégíteni jövedelmi igényeiket. A szakember komoly fantáziát lát a sokmilliónyi európai gasztroturista Magyarországra csábításában is. //