Szigorodó szabályozási környezetben is fejlődik a csomagolóipar

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 11. 16. 08:00

A csomagolóipar egyenletesen fejlődött az elmúlt egy évben Magyarországon, amihez új termékek és gyártóüzemek építése is hozzájárult. Fontos szabályozási változásokat hozott 2008, és a szakma már a jövő évi szigorításokra is készül.A statisztikai adatokon alapuló elemzés azt mutatja, hogy a csomagolóipar egyenletesen fejlődik és a csomagolószerek anyagfajtánkénti alkalmazása a nyugat-európai államok hasonló mutatói szerint alakul. Tehát a papír és a műanyag, mint a két legmeghatározóbb típus, az összes csomagolószer-felhasználás háromnegyedét teszik ki – magyarázza Nagy Miklós, a szakterület fejlődését minden évben felmérő Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) szaktitkára.

Új kritérium 2009-től
A csomagolóipar elmúlt egy évének történetében fontos szerepet kapott a termékdíjtörvény és annak különböző végrehajtási rendeletei. Ennek a kereskedelmi csomagolásokra vonatkozó részét az Európai Bizottság diszkriminatívnak találta, és kötelezte hazánkat a szabályozás megváltoztatására. További problémát jelentett, hogy 2008. január 1-jétől a vámhatóság kezébe került a termékdíjas rendszer kezelése, ezzel növekedett az adminisztrációs kötelezettség, és értelmezési gondok is szép számmal jelentkeztek.
A minisztérium által kidolgozott szabályozásmódosítás az egyszer használatos italos palackok részarányát gazdasági szabályozók alakításával csökkentené, illetve ezek visszagyűjtését a lakosság anyagi érdekeltté tételével ösztönözné. A szakmai érdekképviseleti szervek viszont az elképzelést aggályosnak tartják. Félnek a néhány év alatt példás módon kiépült szelektív hulladékgyűjtési rendszer megbomlásától, és a csomagolási hulladékok begyűjtésére, újrahasznosítására alakult vállalkozások beruházásainak sikerét is veszélyeztetve látják – mutat rá az elképzelések közti különbségekre Nagy Miklós.
Fontos változást hoz 2009 is. Január 1-je után terméket csak olyan csomagolásban lehet forgalomba hozni, amelyre a gyártó elvégezte a környezetvédelmi megfelelőségi értékelést.

Beruházások, innovációk
Szerencsére nem csak a szabályozási környezet változása, de meghatározó fejlesztések is jellemezték az ágazat elmúlt egy évét. A Dunapack Zrt. tavaly novemberben rakta le az új hullámalappapír-gyárának alapkövét Dunaújvárosban. A hetvenmilliárd forintos beruházással megvalósuló, évi 350 ezer tonna kapacitású létesítmény üzemépülete már szerkezetkész, s a tervek szerint a szerelési munkálatok 2009 májusára befejeződnek. A termelés várhatóan jövő július 1-jén kezdődik meg.
A Stora Enso Packaging Kft. Komáromban épít ofszetnyom-tatású mikro-hullámpapírlemez csomagolószert gyártó üzemet. A beruházás értéke 15 millió euró, és a tervek szerint még idén elkészül.
Az élelmiszeriparhoz kapcsolódó innovációk közül érdemes kiemelni a Sealed-Air Magyarország Kft. és a Hungerit Zrt. közös fejlesztését. A különböző húskészítményekhez nagy záróképességű védőgázas, illetve vákuumcsomagolási technológiát dolgoztak ki, és ezzel növelték a termékek tartósítószer alkalmazása nélküli minőségmegőrzési idejét – hoz föl egy példát a CSAOSZ szaktitkára.
Akit a csomagolóipar kutatási, műszaki-fejlesztési eredményei érdekelnek, annak érdemes megtekintenie a Foodatech kiállításon a jubileumi, 25. Hungaropack Magyar Csomagolási Verseny díjazottjait.

Kapcsolódó cikkeink