Szép magyar eredmény a nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 28. 10:40

A Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendáglátóipari és Idegenforgalmi Karának (BGE KVIK) csapata az előkelő ötödik helyen végzett az EMCup 2019 nemzetközi hotelmenedzsment-versenyen. A hollandiai Maastrichtban február 17-18-án 36 neves egyetem részvételével megrendezett többfordulós versenyen a BGE The Rubicons csapat tagjait az ötödik hely mellett „Best Team Spirit” díjjal is jutalmazták a verseny során tanúsított kiváló csapatszellemért. Az idei verseny témája az Old School vs. New School volt, melynek keretében feltárták a jelenkor idegenforgalmi oktatásának hiányosságait, majd hosszútávú és fenntartható javaslatokat dolgoztak ki ezek megoldására.

Az immáron tizenegyedik alkalommal megrendezett nemzetközi EMCup hotelmenedzsment-versenyen 36 neves egyetem vett részt, többek között a lausanne-i, a luzerni, a bredai és a manchesteri egyetem. A BGE KVIK turizmus-vendéglátás szakos hallgatóiból álló The Rubicons nevű csapat egyedüli magyar meghívottként vett részt a 2 napos, többfordulós versenyen Hollandiában.
A verseny 80 tagú zsűrijében idén is elismert szállodai szakemberek (GM- és HR-menedzserek) foglaltak helyet.
A versenyt 3 hónapos felkészülés előzte meg, amely során különböző feladatokat is teljesítenie kellett a csapatnak. A megmérettetés mindkét napján prezentációs eszközök használata nélkül kellett bemutatni az ötleteket. Pontozták többek között a social media kampányt, a bemutatkozó videót, a tudományos cikket és a kreatív csapat fotót is.
A középdöntőbe jutásért egy, a helyszínen kapott témára kellett megoldást találniuk, mely az élethosszig tartó tanulást és a dolgozók megtartását tűzte ki célul. A középdöntőben a spanyol egyetem csapatával versenyeztek. Egy szervezett vita keretein belül mutatták be, hogy álláspontjuk szerint hogyan változik majd tíz éven belül az oktatás, eltűnnek-e vajon a fizikai keretek, azaz tanteremben vagy online formában tanul-e majd a jövő hallgatója. A vitát fölényesen nyerte a The Rubicons, és bekerült a döntőbe a legjobb kilenc csapat közé.
A délutáni fináléban pedig több mint 300 résztvevő előtt a nagyszínpadon prezentálta a csapat a fenti esettanulmány részleteit, ahol lehetőség nyílt az ad hoc jellegű kérdések megválaszolására.
„Büszkék vagyunk rá, hogy e rangos nemzetközi versenyen több neves egyetemet is megelőzve ötödik helyezést értünk el, néhány századdal maradtunk csak le a dobogóról. A kiemelkedő csapatszellemért elnyert „Best Team Spirit” különdíj és a ragyogó helyezés méltán bizonyítja, hogy egyetemünk a módszertani innováció terén is élen jár. A BGE-n kiemelt hangsúlyt helyezünk a kompetencia fejlesztésre, a kommunikációra, a prezentációs- és vitakészség fejlesztésre, a csapatmunkára, az együttgondolkodás művészetére, a digitális ismeretek és az idegen nyelv magas színtű elsajátítására. Az EMCuphoz hasonló versenyek kiváló lehetőséget biztosítanak a hallgatóknak mindezen készségek gyakorlására, a szakmai fejlődésre és évről-évre bizonyítják, hogy ha a felsőoktatás és a szakma összefog, együtt nagyot lehet előre lépni” – mondta el Karakasné Dr. Morvay Klára, a BGE KVIK Vendéglátás Intézetének főiskolai docense, a csapat egyik vezetője.


Kapcsolódó cikkeink